Izvor: eKlinika.rs, 20.Avg.2023, 09:01

Artritis je bolno zapaljenje zglobova koje se ublažava hladnim ili toplim oblogama

Artritis je bolno zapaljenje zglobova koje se najčešće ispoljava kao osteoartritis i reumatoidni artritis. Lekari objašnjavaju da postoji više od 100 oblika artritisa. Osteoartritis najčešće je posledica telesne povrede, viška kilograma. Ova bolest uočava se i kod starijih osoba, slabo fizički aktivnih ljudi. Artritis leče reumatolozi, fizijatri ili ortopedi, a u nekim slučajevima pored konvencionalnih lekova, bol mogu da ublaže i hladne ili tople obloge.
Kada su >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << bolje tope, a kada hladne obloge? Primena toplih ili hladnih obloga jednostavan je način na koji mogu da se umanje simptomi artritisa. Hladne obloge ublažavaju otok, i na neki način anesteziraju deo tela zahvaćen bolnim promenama. Tople obloge više opuštaju mišiće, jačaju fleksibilnost i cirkulaciju krvi.
– U slučaju akutnih povreda, oštećenja mišića ili povrede tetiva, preporuka je da se počne sa primenom hladnih obloga i leda kako bi se umanjila upala i bol. Kada se ovi simptomi povuku moguća je i upotreba toplih obloga koje smanjuju ukočenost – objašnjava reumatolog Chad Deal sa Cleveland Clinic.
Kada su tople obloge od pomoći? Kada je u pitanju stanje hroničnog bola, kao što je to slučaj kod osteoartritisa, bolje je koristiti tople obloge, s tim da pojedini stručnjaci smatraju i da hladne obloge mogu da budu od pomoći.
Dr Deal ističe da je dobro dozirana fizička aktivnost, bitan faktor kada je u pitanju lečenje osteoartritisa. I tople i hladne obloge mogu da se koriste kao sredstvo koje će olakšati fizičku aktivnost. Savet je da se toplota primenjuje pre vežbanja, kako bi se opustili mišići i da ne bi došlo do povreda, a hladnoća ako dođe do bolova. Preporuka je da se posle vežbanja kupamo ili istuširamo toplom vodom. Najbolje ako je moguće u hidromasažnoj kadi oko 20 minuta.
Kako se koriste hladne obloge? Za hladne obloge savet je da led u kesici obmotamo u oblogu. Nikako se led ne koristi direknto, bez zaštitne tkanine, na bolno mesto. Led se drži do 20 minuta. Od pomoći mogu da budu i hladne obloge koje ćemo u specijalnoj kesici držati u običnom frižideru.
Reumatolozi naglašavaju da se artritis leči, pre svega, lekovima koje je potrebno da redovno koristimo, kako bi se mogućnost za pogoršanje bolesti svelo na minimum. Bitno je kontrolisati telesnu težinu i smanjiti pritisak na zglobove. Pojedini stručnjaci navode da neke štetne navike, kao što je to pušenje, mogu da umanji efikasnost lekova kod reumatoidnog artritisa.
Članak Artritis je bolno zapaljenje zglobova koje se ublažava hladnim ili toplim oblogama se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.