Antović: Nova dijagnostika olakšava proces veštačke oplodnje

Izvor: N1 televizija, 15.Jul.2018, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antović: Nova dijagnostika olakšava proces veštačke oplodnje

Doktor Aleksandar Antović u Novom danu je govorio o novoj metodi testiranja u procesu veštačke oplodnje - preimplantacionoj genetskoj dijagnostici, koja može olakšati i ubrzati taj proces.

"Preimplantaciona genetska dijagnostika, kod procesa veštačke oplodnje, podrazumeva da, kada napravimo embrione i ubacimo u matericu možemo da ih ispitamo i vidimo ima li neki od njih genetske anomalije, jer to može da bude jedan od razloga da veštačka oplodnja ne uspe", objašnjava >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Antović.

Istakao je da se uspešnost veštačke oplodnje meri po tome koliko se beba rodi.

"Ako imamo deset embriona, uspešnost je samo 24 posto. U svakom četvrtom ciklusu mi na kraju dobijemo bebu, što je jako malo. Ova dijagnostika može da pomogne da se to poveća i da se smanju vreme čekanja na bebu", kaže on.

Dodaje da se neretko dogodi i da žena zatrudni posle procesa, da se to zove klinička trudnoća, međutim, da oko 12. nedelje može da dođe do pobačaja.

"Kao što stari naša DNK, tako se i genetika kvari. Žena sa 35 godina ima samo polovinu zdravih embriona, dok joj je u 40. godini svaki peti embrion dobar. To je prirodna selekcija. Mi danas možemo dijagnostikom da pronađemo taj jedan od pet i dobijemo živorođeno dete koje je zdravo", kaže gost N1.

Dodaje da je u celom svetu proces veštačke oplodnje sve češći.

"Parovi se odlučuju na to sve kasnije, a kasnije je genetika lošija i teže dobijamo dete. Plodnost ljudi nije ista kao recimo pre 50 ili 100 godina, a ne znamo uzroke. Jedan od najčešćih uzroka su hemikalije koje koristimo, mikroplastika, stres. Ono što se promenilo u odnosu na pre 50 godina je da žene više nisu glavni problem. Pre se smatralo da je žena, odnosno jajna ćelija problem 95 odsto, a sada su muškarci razlog 30 do 40 odsto", kaže on.

Ističe da ova dijagnostika nije postojala u Srbiji.

"Mi smo prvi koji počinjemo da to radimo, procedura će biti dostupna otprilike od 1. avgusta. Moći ćemo da ispitamo svaki embrion. Nije potrebno uvek raditi tu dijagnostiku, ali u SAD se ispituje 95 odsto ciklusa", kaže on.

Ističe da nema univerzalnog pristupa veštačkoj oplodnji, ali da ovo testiranje donosi skraćenje vremena do začeća.

"Žena koja uđe u proces će brže zatrudneti, možda ne posle prvog ciklusa, ali umesto deset, imaćemo pet, biće olakšano", kaže on.

Ističe da neće samo skratiti vreme do trudnoće, nego će i uštedeti dosta novca, ako se prepolovi vreme i broj ciklusa.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Doktor Aleksandar Antović o novinama u preembrionalnoj dijagnostici

Izvor: N1 televizija, 15.Jul.2018

O novinama u preembrionalnoj dijagnostici u Novom danu je govorio doktor Aleksandar Antović. Pogledajte snimak:..Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.