Amerikanci na antidepresivima

Izvor: B92, 20.Okt.2011, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci na antidepresivima

Najnoviji izveštaji o antidepresivima pokazuju da je njihova upotreba porasla za čak 400 odsto u odnosu na period od pre 10 godina.

Izveštaj je baziran na studiji koja je obuhvatila 12.000 Amerikanaca od 2005. do 2008. Godine i otkriva da 11 odsto osoba starosti od 12 godina naviše koristi antidepresive.

Najviše zabrinjava podatak da antidepresive redovno uzima 8 odsto onih koji nemaju nikakve zdravstvene potrebe za ovim lekovima.

Žene su 2,5 puta češći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << korisnici antidepresiva, a čak četvrtina njih starosti od 40 – 59 godina pije lekove. 10 odsto više belaca uzima tablete u odnosu na crnce i hispano-amerikance.

Izveštaj otkriva i da većini osoba lekove nisu prepisali lekari, kao i da trećina osoba nije bila kod psihijatra više od godinu dana.

Više od 60 odsto Amerikanaca uzima antidepresive 2 godine, dok se 14 odsto njih oslanja na ove lekove više od 10 godina.

"Ovo su veoma zabrinjavajući rezultati. Ljudi nisu svesni rizika koje antidepresivi nose sa sobom. Lečenje depresije nije nimalo laka stvar”, rekao je dr Norman Susman sa njujorškog Univerziteta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.