Izvor: eKlinika.rs, 04.Feb.2024, 19:00

Alkoholna pića deluju na mozak i jetru, kojim osobama može da bude loše i posle jedne čašice

Alkoholna pića mogu, u zavisnosti od metabolizma i prehrambenih navika različito da deluju na ljude. Nekom će od  jedne čašice žeštokog alkoholnog pića biti muka, dok će pojedine osobe mnogo lakše podneti i znatne količine pića. Stručnjaci ističu da će neumerena upotreba alkohola, ipak, kod najvećeg broja osoba na kraju izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. U starijem životnom dobu, uz već postojeće bolesti, konzumacija alkohola može da bude samo dodatni teret za organizam.
>> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << /> Kako jedna do dve čaše pića deluju na telo kada kada imamo 20, 30, 40 godina Dr Elizabeth Landsverk, gerijatar i stručnjak za demenciju, navodi da uticaj alkoholnih pića na organizam varira u zavisnosti od godina života.
U mlađem životnom dobu telo će lakše preboleti mnoge bolesti, pa i delovanje alkohola. Dr Landsverk navodi da su u 20-tim godinama jetra i mozak još jaki, ali i dodaje da je ovo vreme kada mogu da se formiraju loše navike kada je u pitanju konzumacija alkohola. Većina osoba sa dobrim zdravljem i u 30- tim godinama dobro će podnositi umerene količine alkohola, neće imati bitnijih zdravstvenih problema. Jedna do dve čaše pića neće izazvati komplikacije kod zdravih osoba, ali tokom 40 – tih godina već počinju zdravstveni problemi.
– Gojaznost, dijabetes, hipertenzija i visok holesterol povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara. U situaciji kada neko ima visok krvni pritisak i gojazan je, čak i mala količina alkohola može da bude problem – kaže dr Landsverk. Većina stručnjaka veruje da zdravim odraslim osobama jedno piće dnevno za žene i do dva za muškarce neće izazvati komplikacije.
Alkoholna pića posle 50. godine života Posle 50. godine života čak i veoma umerena konzumacija alkohola može da bude opterećenje.
– Pored vaskularnih oštećenja, alkohol je posle 50. godine faktor rizika i za razvoj demencije, raka dojke, raka jetre, jer sa starenjem raste i opasnost od pojave malignih oboljenja – objašnjava dr Landsverk.
Kako starimo dolazi i do poremećaja u kvalitetu spavanja, a supstance poput kofeina, alkohola i cigareta, mogu dodatno da deluju na pojavu nesanice, smatraju stručnjaci.
Posle 60. rođendana većina osoba počeće da oseća efekte i umerene konzumacije alkohola.
– Ovo je doba života kada je moguće da se drastično smanji tolerancija na alkoholna pića. U principu zdrave osobe, koje mogu da se sa lakoćom kreću i koje su fizički aktivne, nekada mogu imati problem i pored umerene upotrebe alkohola. Na osnovu svog iskustva mogu da kažem da jedna čaša vina može u roku od 24 sata da izazove probleme, mučninu, umor – objašnjava dr Landsverk.
Moraju li starije osobe da se odreknu alkoholnih pića? Sa starenjem veća je verovatnoća da dođe do slabljenja delovanja enzima zaduženog za metabolizam alkohola, povrh toga stare i vitalni ograni kao što su mozak, srce, jetra, bubrezi, upozoravaju lekari. Pojedini stručnjaci smatraju da nam je alkohol nepotreban, ali ima i onih koji ističu male koristi od umerene konzumacije alkohola.
– Pojedina alkoholna pića se savršeno slažu uz obroke, ali mogu dovesti do povećanja telesne težine i naglog skoka šećera u krvi. Sve ovo ne znači da starije osobe moraju da se odreknu alkohola. Bitno je da imamo na umu da i umerena konzumacija alkohola, pored starenja i drugih bolesti, može samo dodatno da iskomplikuje zdravlje. Neka naglasak bude na kvalitetnoj ishrani i ponekoj čašici pića, ali ne posle svakog ručka – dodaje dr Landsverk.
Članak Alkoholna pića deluju na mozak i jetru, kojim osobama može da bude loše i posle jedne čašice se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.