Izvor: eKlinika.rs, 07.Maj.2021, 11:02

Alergija na hranu i intolerancija razlikuju se po simptomima

Iako je često teško utvrditi koji od ova dva problema izaziva određenu reakciju na namirnice, postoje neke ključne razlike između alergije na hranu i probavnih problema. Alergija na hranu može da prouzrokuje pojave na koži, poput osipa i koprivnjače, ali i druge, specifične reakcije koje probavni sistem neće uzrokovati. Saznajte kako da odredite šta je razlog simptoma koje ste primetili.
Alergija na hranu nekad daje neobične reakcije Dešavalo se da osoba ima neobičnu >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << reakciju ako pojede avokado, banane, sirovi kesten ili kivi, iako joj do tada to nije smetalo. Javljaju se jaki bolovi u predelu stomaka, u trajanju od po nekoliko sati. Prva pomisao bi, verovatno, bila da je posredi intolerancija. Ovakva reakcija, međutim, može da bude alergijska i u vezi sa alergijom na lateks, materijal koji je sastavni deo nekih proizvoda, poput medicinskih rukavicama i zavoja. Određena hrana, uključujući avokado, bananu, kesten, kivi i ananas, sadrži iste proteina kao i lateks, koji je napravljen od prirodne gume.
Može da se ispostavi da je posredi alergija na hranu, ali u ovakvim slučajevima nije lako utvrditi uzrok. Alergije na hranu i probavni problemi, poznati kao intolerancija na hranu, od kojih je, možda, najpoznatija intolerancija na laktozu, mogu da daju slične simptome. Sa oba stanja, konzumiranje određenih namirnica može da rezultira simptomima poput dijareje, bolova u stomaku i gasova. Kod većine alergija na hranu, međutim, određeni simptomi mogu da pomognu u dijagnostikovanju.
Najčešći simptomi Alergija na hranu će, u većini slučajeva, biti povezana sa akutnim osipom ili oticanjem usana ili jezika u roku od 10 do 15 minuta nakon što započne proces varenja, ako ne i odmah po uzimanju, tvrde imunolozi i podsećaju da ovo nije neuobičajena pojava. Više od 3 odsto odraslih ima jednu ili više alergija na hranu, prema studiji objavljenoj u Journal of Allergy and Clinical Immunology.
Ako često osećate mučninu nakon konzumiranja određene namirnice, moguće je da imate alergiju na hranu. Uobičajeni simptomi su:  koprivnjača (svrab, neravnine i crvenilo na koži), zatim ekcem (crvene, ponekad ljuskave mrlje koje mogu da svrbe), astma, povraćanje, dijareja, grčevi ili bol u stomaku, osip na koži oko usta, svrab ili oticanje usta i grla ili otežano gutanje, kao i gasovi.
Ali, ako imate uglavnom grčenje ili bol u stomaku nakon što pojedite određenu hranu, poput mleka, možda jednostavno imate intoleranciju na hranu, što znači da telo ne može pravilno da svari tu konkretnu namirnicu. Kada se nakon konzumiranja odeđene hrane javlja „nemir u stomaku“, najverovatnije je u pitanju intolerancija, tvrde stručnjaci.
Dijagnostikovanje alergija na hranu Ako primetite reakciju nakon što pojedete određene vrste namirnica, obratite se lekaru primarne zdravstvene zaštite. Ukoliko postoji sumnja na alergiju na hranu, možda ćete biti upućeni na alergologa, koji može da utvrdi da li reagujete na određene alergene u hrani ili imate intoleranciju. U svakom slučaju, lekar će verovatno savetoveti režim ishrane koji isključuje određene namirnice, kao i načine kako da reagujete na simptome, ako do reakcije dođe.
Članak Alergija na hranu i intolerancija razlikuju se po simptomima se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.