Izvor: eKlinika.rs, 09.Apr.2024, 15:00

Albuminurija nije bolest već simptom bolesti bubrega, kako se postavlja dijagnoza

Albuminurija, ponekad zvana i proteinurija, označava stanje kada je albumin prisutan u urinu. Albumin je važan protein koji se normalno nalazi u krvi i ima brojne uloge u organizmu – od izgradnje mišića, regeneracije tkiva i borbi protiv infekcija. S obzirom da se nalazi u krvi, nije uobičajeno da ga ima i u urinu.
Albuminurija nije bolest već simptom Zdravi bubrezi sprečavaju većinu albumina da prođe kroz njihove filtere i uđe u urin. U ljudskom urinu trebalo bi da bude vrlo malo ili nimalo albumina. Ali, ako su bubrezi oštećeni, albumin može da „procuri“ kroz njihove filtere u urin. Albuminurija (proteinurija) nije posebna bolest već je pre svega simptom mnogih različitih vrsta bolesti bubrega i značajan...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.