Alarmantno: 24 odsto građana Srbije pretražuje lekove za dijabetes, 19 odsto traži antidepresive

Izvor: B92, 07.Apr.2023, 11:46

Alarmantno: 24 odsto građana Srbije pretražuje lekove za dijabetes, 19 odsto traži antidepresive

Lekovi za dijabetes, epilepsiju, antidepresivi, kao i preparati za hemoroide i mršavljenje, najčešća su tema pretrage građana Srbije. Čak 24 odsto korisnika širom zemlje rezerviše lekove za dijabetes, dok njih 19 odsto pretražuje lekove iz kategorije antidepresiva.

Sve učestalije respiratorne infekcije i druga hronična oboljenja, samo su neki od uzročnika nestašica povećanja korišćenja velikog broja lekova.

Najtraženiji lekovi u poslednjih nekoliko meseci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su sledeći:

Ozempic – za terapiju dijabetesa

Actawell – antidepresiv

Eftil – epilepsija

Roaccutane – tretman akni

Elidel – krema za lečenje atopijskog dermatitisa

Rifamor – antibiotik

Faktu mast – hemoroidi

Nifelat – antihipertenziv

Saxenda – mršavljenje

Diprophos - kortikosteroid (alergije, astma…)

S obzirom na to da je dijabetes jedno od najčešćih hroničnih nezaraznih oboljenja u Srbiji i peti vodeći uzrok smrtnosti, ne čudi porast potražnje za lekovima naenjenim dijabetičarima tip 2.

Kada su u pitanju antidepresivi, prošle godine popijeno je više od sedam miliona pakovanja lekova za smirenje i antidepresiva koji se izdaju na recept, rezultat je istrraživanja Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Stručnjaci naglašavaju da je uobičajeno da se lekovi za smirenje previše široko prepisuju, a prošle godine je ovim lekovima ublažavana strepnja zbog kovida, zbog rata, i zbog ekonomske krize.

Za preteranu upotrebu antidepresiva krivi su i lekari ali i farmaceuti, s obzirom na to da postoje lekovi koje je moguće nabaviti bez recepta.

Ovogodišnji jubilarni 75. Svetski dan zdravlja obeležava se danas, 7. aprila, pod parolom "Zdravlje za sve“. Ovim povodom, Svetska zdravstvena organizacija apeluje na značaj i unapređenje primarne zdravstvene zaštite, s obzirom na to da je pravo na zdravlje jedno od osnovnih ljudskih prava. Pored toga, lekari i farmaceuti apeluju na oprezno korišženje kako lekova za dijabezes, tako i lekova za smirenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.