Izvor: eKlinika.rs, 13.Feb.2024, 12:01

Ako svakodnevno doručkujemo ovas, naše telo biće nam zahvalno

Ovas svakog jutra za doručak višestruko je koristan za naš organizam. Doručak je najvažniji obrok u danu. Naš organizam bio je bez hrane osam sati u kontinuitetu i sada mu je potrebna dopuna za sav posao koji je obavljao preko noći, obnavljajući se. U ovakvom trenutku, potreban nam je kompletan izvor hranljivih materija da bismo nahranili svoje ćelije. Jedan takav izvor je ovas, a ovsena kaša odličan je izbor za doručak, budući da sadrži brojne hranljive materije, neophodne >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << za početak dana.
Šta je ovsena kaša Ovas je jedna od najzdravijih žitarica celog zrna. Prirodno ne sadrži gluten i odličan je izvor mnogih vitamina, minerala i antioksidanasa. Zahvaljujući sadržaju biljnih vlakana, pruža nam duži osećaj sitosti i poboljšava varenje. Pored ugljenih hidrata, ovas je bogat proteinima i malom količinom masti.
Postoji nekoliko oblika ovsa, pri čemu je celi oblik ovsa – ovsena krupica – najmanje obrađen. Instant ovas najčešće se koristi za pripremu ovsene kaše, jer se lako i brzo kuva.
Ovsena kaša od celog zrna žitarica bogata je beta-glukanima, rastvorljivim dijetetskim vlaknima koja tokom varenja polako oslobađaju energiju, što nam daje duži osećaj sitosti. Pored toga, vlakna vezuju štetan holesterol u crevima, ne dozvoljavajući mu da se apsorbuje (tanjir ovsene kaše smanjuje nivo holesterola u krvi za 20 odsto).
Pored toga, smanjuje nivo šećera u krvi (ako je ne pomešamo sa proizvodima koji sadrže šećer), normalizuje nivo želudačna kiseline, poboljšava rad creva, olakšava rad jetre i pankreasa.
Koje su koristi ovsene kaše za naš organizam Ispunjavanje dnevnih potreba za proteinima važno je, posebno za vegetarijance. U jednoj šolji kuvanog ovsa obično ima šest do sedam grama proteina. Ako jedemo ovas svakog jutra, doprinosimo ispunjavanju RDA (preporučene količine u ishrani nivoi su unosa esencijalnih hranljivih materija).
Ovsena kaša čisti sistem za varenje, pomaže u lečenju gastritisa i drugih bolesti želuca. Ovas je zbog sadržaja vlakana odličan za zdravlje probave. Za sve one koji imaju hronične probleme sa opstipacijom, konzumiranje ovsa svakog jutra može da pomogne. Jedna šolja ovsa sadrži četiri grama vlakana. Dodatak voća i orašastih plodova povećaće vrednost vlakana u doručku.
Sadržaj antioksidansa u ovsu unapređuje zdravlje srca. Sadrži i zdrave masti koje su dobre za nivo holesterola. Ovas je pun linolne kiseline i rastvorljivih vlakana, koja pomažu u snižavanju nivoa triglicerida i holesterola u krvi.
Dobra je opcija za doručak za kontrolu težine, kako za one koji žele da je izgube, tako i za osobe koje hoće da se ugoje. Sadrži zdrave masti, vlakna, proteine i ugljene hidrate, što je neophodno za zdrav obrok, naročito za doručak.
Dobar doručak obezbeđuje punu dozu energije za dan koji je pred nama. Možemo da dodamo mleko, voće, orašaste plodove, med, kokosove ljuspice, čia semenke i bilo koje povrće da bismo što bolje iskoristili svoj jutarnji obrok ovsa. Ovakav doručak može da nas drži sitim bar sat ili dva.
Kako da napravimo najbolju ovsenu kašu Ovsene pahuljice treba da sipamo u šerpu s vodom i da ih kuvamo od 2 do 10 minuta, u zavisnosti od vrste obrade pahuljica (instant ili celo zrno). Ovsenu kašu možemo da napravimo i unapred i da je u frižideru čuvamo do 3 dana. Da bismo je prilagodili svom ukusu, možemo da dodajemo sastojke po našoj želji (sveže ili sušeno voće, orašasti plodovi, semenke, med, agava ili javorov sirup, cimet, kakao i puteri od orašastih plodova).
Kesice polugotove ovsene kaše nisu najbolja opcija, čak ni ako dodamo voće ili orašaste plodove, je su pune šećera i aditiva.
Najbolja ovsena kaša kuvana je u mleku i ima još bolji ukus. Ali za one koji imaju netoleranciju na laktozu, predlog je da koriste biljno mleko – bademovo, kokosovo, pirinčano, sojino…
Članak Ako svakodnevno doručkujemo ovas, naše telo biće nam zahvalno se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.