Izvor: eKlinika.rs, 04.Sep.2021, 09:12

8 vežbi u bazenu uz pomoć kojih ćete preporoditi telo

Voda pruža veći otpor od vazduha pri vežbanju i zato su vežbe u bazenu efikasnije i korisnije za naše telo u celini. Pored većeg angažovanja svih grupa mišića, kalorije se brže sagorevaju, a pojačavaju se snaga, izdržljivost i fleksibilnost. Uz to, opterećenje na zglobove je manje i zato su aerobik u vodi i vežbanje u bazenu idealni za osobe koje imaju oboljenja zglobova kao što su osteoartritis i reumatoidni artritis.
Kome se preporučuju ove vežbe Vežbe >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << u vodi preporučuju se i trudnicama, ali i osobama koje imaju osteoporozu, fibromijalgiju, probleme sa ravnotežom ili su preživele povrede nekog zgloba. Ove osobe treba da osluškuju svoje telo i odrede granice, bez previše umaranja, a sa maksimalnim efektom koji će brzo biti primetan, ne samo u tonusu mišića, već i u poboljšanjem opšteg zdravstvenog stanja.
1. Hodajte u vodi Hodanje u vodi je dobra vežba za početak i za zagrevanje, jer će vam pomoći da steknete osećaj i težinu otpora koji voda stvara. Zateže ruke, centralni deo trupa i donji deo tela. Ako ste „u treningu“, intenzitet možete povećati upotrebom utega ili dodatnih tegova za ruke ili nožne zglobove.
hodajte najpre u plićoj vodi, oko visine struka, a zatim idite ka dubljoj ispravite i zategnite kičmu i hodajte stavljajući najpre pritisak na pete, pa na prste držite ruke ispravljene sa strane, u vodi, i oštro ih pomerajte pravo, pa unazad dok hodate držite trup ispravljenim hodajte 5-10 minuta 2. Jačanje ruku Ovom vežbom ćete ojačati mišiće na rukama, kao i ispod pazuha, gde se koža često opusti i stvore masne naslage kod žena. Ako već duže trenirate, dodajte teže ručne tegove koji se stavljaju na zglobove šake, a ako ste početnik, neka to bude najminimalnija težina.
 stanite u vodu do ramena ispravite ruke ispred sebe i okrenite dlanove na gore (možete uzeti tegiće u ruke) privlačite laktove blizu ka grudima i vraćajte nazad okrenite zglobove na dole i privlačite kao da veslate kombinujte ova dva položaja i radite po 3 seta i 10-15 ponavljanja za svaki položaj   3. Bočno podizanje ruku Vežbu koja odlično angažuje mišiće gornjeg dela tela kao i ruke takođe je najbolje izvesti uz pomoć tegova, jer će tako efekat biti najveći.
 stanite u vodu do ramena ispravite ruke ispred sebe i držite tegove raširite ih tako da budu paralelne sa vodom u nivou ramena spustite ruke nazad do butina, pa podignite opet u ravan sa ramenima uradite 1-3 seta od 8-14 ponavljanja 4. Zatezanje loža nogu iz izbačaja Na ovaj način aktiviraćete mišiće trupa i donjeg dela tela, uz prednju i zadnju ložu nogu.
uhvatite se rukama za ivicu bazena, uvucite kolena do grudi i pritisnite stopala uz zid ispred sebe odgurnite se od zida jako i plutajte na leđima koliko god možete na drugoj strani bazena visoko podižite kolena kao da trčite, a onda zatežući noge sa težištem na pete hodajte oštro do suprotne strane ovu vežbu radite 5-10 minuta 5. „Skok sirene“ Sledeća kombinacija pokreta će vam odlično angažovati mišiće gornjeg i donjeg dela tela, kao i ruke.
stanite u vodu do nivoa grudi neka vam stopala budu spojena a ruke sa strane pored tela skočite što više možete, tako što ćete u trenutku skoka ruke podići visoko iznad glave ponovite do 12 puta, u zavisnosti od forme 6. Ručne makazice I ova vežba je za definisanje mišića ruku, a možete je raditi sa tegovima, ili bez njih. Uz to, jačaju se mišići trupa, poboljšava stabilnost celog tela i zatežu unutrašnji mišiću nogu.
stanite u raskoračni stav i budite što stabilniji u vodi preko ramena stegnite pesnice i ispružite ruke pravite pokrete makazicama gore – dole u nekoliko serija po 20 puta 7. Vežbe za kompletno zatezanje nogu Ove vežbe će angažovati apsolutno sve nožne mišiće i ako ih budete radili redovno, svoje noge posle nekog vremena „nećete prepoznati“.
stanite uz ivicu bazena i držite se sa obe ruke ispravljajte ispruženu levu pa desnu nogu po 10 puta na stranu, iz kuka, do visine  struka zategnite nogu na peti i idite oštro unazad, što više, takođe praveći pokret iz kuka savijte nogu u kolenu, idite oštro nazad, pa napred svaku vežbu ponovite po 10 puta 8. Vodeni tae – bo Simulacija bokserskih pokreta u vodi dobra je za kompletno telo.
zamislite da ispred sebe imate bokserski džak držite se za ivicu bazena dižite visoko jednu pa drugu nogu, kao da šutirate džak ako imate društvo, nečija ruka može da simulira džak radite u više serija, dok se ne umorite, pa posle pauze ponovite Članak 8 vežbi u bazenu uz pomoć kojih ćete preporoditi telo se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.