6 navika za lepši san

Izvor: B92, 28.Maj.2012, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

6 navika za lepši san

Da li provodite sate pokušavajući da zaspite? Stanite tome u kraj, tako što ćete usvojiti nekoliko jednostavnih navika.

Predstavljamo vam nekoliko rutinskih aktivnosti zahvaljujući kojima ćete mnogo lakše utonuti u san.

1. Budite se i ležite rano

Ko kaže da samo deca treba da imaju vreme za krevet? Dakle, procenite koje vreme vam odgovara za leganje i onda se tog vremena pridržavajte cele nedelje. Isto važi i za buđenje.

2. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ne čitajte u krevetu

Krevet je mesto isključivo za spavanje i seks. Ako budete čitali u njemu, postoji verovatnoća da će vas neko delo zainteresovati i da ćete izgubiti osećaj za vreme. Dakle, ako ste navikli da čitate pre spavanja, lezite na kauč ili sedite za sto.

3. Umereno s „Fejsbukom"

Svetlost monitora stimuliše vaš mozak i zato bi trebalo da izbegavate „surfovanje" neposredno pre spavanja. Pre nego što legnete, odmorite neko vreme od elektronskih uređaja.

4. Uložite u dobar krevet

Dobar dušek zlata vredi. Koliko god da su skupi, oni su izuzetno isplativa investicija, jer ćete brzo uvideti koliko ste odmorniji bez starih, istrošenih dušeka.

5. Brojanje ovaca

Kada ne možete da zaspite, potpuno je beskorisno da ležite u krevetu. Ako bezuspešno pokušavate da zaspite duže od 30 minuta, ustanite i potražite drugu vrstu aktivnosti.

Kad se umorite, lako ćete zaspati.

6. Izbegavajte vežbanje kasno noću

Ovakva navika možda se idealno uklapa za osobe koje se predugo vrze po krevetu. Vežbe u toku dana mogu vas držati energičnim čak satima. Zato nemojte vežbati najmanje tri sata pre leganja.

Naime, intenzivna fizička aktivnost podiže temperaturu tela i podiže vam energiju, zbog čega nećete moći da zaspite.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Povezane vesti

6 navika za ljepši san

Izvor: BanjalukaLive.com, 28.Maj.2012

Da li provodite sate pokušavajući da zaspite? Stanite tome u kraj, tako što ćete usvojiti nekoliko jednostavnih navika. Predstavljamo vam nekoliko rutinskih aktivnosti zahvaljujući kojima ćete mnogo lakše utonuti u san. 1. Budite se i liježite rano Ko kaže da samo djeca treba da imaju vrijeme...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.