Izvor: eKlinika.rs, 03.Dec.2020, 18:33

5 najvećih zabluda o veganskim dijetama

Do pre nekoliko godina, vegetarijanstvo i veganstvo su se smatrali ekstravagantnim stilom života i često su tumačeni pogrešno. Neke od najuvreženijih zabluda prenosi portal Medical News Today.
MIT 1: Dijeta zasnovana na biljnim proizvodima je uvek zdrava Poslednjih decenija porastao je broj studija koje povezuju konzumaciju crvenog mesa sa zdravstvenim problemima. Na primer, obrađeno i crveno meso dovodi se u vezu sa rakom debelog creva, gojaznošću, srčanim problemima i dijabetesom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << /> Ovo navodi na zaključak da je biljna ishrana bolja za naš organizam. Ipak, nije svaka vrsta mesa loša za zdravlje, a nisu ni sve vegetarijanske i veganske dijete zdrave. Da upotrebimo ekstremni primer – ukoliko jedete samo čips, smoki, testenine, peciva – hranite se veganski. Ali takva ishrana neće doprineti vitalnosti, energiji i zdravlju. Neke zamene za meso koje u svojoj ishrani koriste vegani sadrže mnogo soli. U 2018. jedna grupa istraživača je uradila istraživanje vezano za ovu vrstu hrane. Došli su do zaključka da pojedini veganski burgeri imaju više soli nego porcija pomfrita iz restorana brze hrane. Kao i kod svakog režima ishrane, i za vegane je važan izbor kvalitetnih zamena za meso.
MIT 2: Vegetarijanska ishrana garantuje gubitak kilograma Nažalost, ovo nije istina. Veoma lako možete da unesete veliku količinu kalorija iz ugljenih hidrata i namirnica koje sadrže šećer. Za gubitak kilograma ključan je spoj fizičke aktivnosti i zdrave dijete, koja ne mora da uključuje životinjsko meso.
Ipak, mnoge dijete zasnovane na biljnim proizdvodima dovode do gubitka kilograma i poboljšanja zdravlja. Na primer, u jednom članku objavljenom u „Translational Psychiatry“ piše: „Došli smo do jakih dokaza da su biljne dijete blagotvornije od konvencionalnih i da pozitivno utiču na telesnu težinu, energetski metabolizam i smanjenje sistemskih zapaljenja.“ Ovo istraživanje je sprovedeno nad zdravim ispitanicima, gojaznim ljudima i pacijentima obolelim od dijebetesa tipa 2.
Takođe, u časopisu „BMJ Open Diabetes Research and Care“, istražen je uticaj biljnih dijeta na ljude koji su oboleli od dijebetesa. Pored svih benefita, istakli su jedan od najvažnijih za ovu grupu bolesnika – značajno redukovanje težine.
MIT 3: Vegani i vegetarijanci ne mogu da dobiju dovoljno proteina Ovo je jedna od najčešćih zabluda. Za ljude koji ne jedu meso, ali koriste mlečne proizvode i jaja nedostatak proteina ne predstavlja problem. Vegani takođe uzimaju dovoljne količine proteina kroz pšenični skrob, tofu, sočivo, leblebije, razne vrste pasulja, orahe, pirinač… Čak i neke vrste povrća sadrži proteine, a to su spanać, špargla, brokoli, artičoke, krompir, grašak i prokelj.
MIT 4: Mišići ne mogu da se izgrade bez konzumiranja mesa Ovaj predrasuda počiva na zabludi o poreklu proteina, o kojoj smo pisali iznad. Ukratko, najvažniji nutritijent za stvaranje mišića je protein, koji lako može da se nađe i u namirnicama biljnog porekla.
MIT 5: Mlečni proizvodi su ključni za jake kosti Za jake i zdrave kosti nisu ključni mlečni proizvodi, ali jeste kalcijum. Zapravo, kalcijum je važan za funkcionisanje celog organizma, uključujući i krvni pritisak, funkciju mišića, nerve, ali ima i ulogu u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka.
Veganima je važno da obezbede dovoljan unos kalcijuma kroz biljnu ishranu. Kao što mogu da obezbede proteine, tako mogu da dobiju i kalcijum iz hrane na bazi soje, graška, sočiva, pasulja, spanaća, susama, badema…
 
Članak 5 najvećih zabluda o veganskim dijetama se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.