Izvor: eKlinika.rs, 24.Apr.2023, 17:00
5 načina na koje nas vitamin C održava zdravim
Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, je vitamin rastvorljiv u vodi, koji igra ključnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Smatra se esencijalnim nutrijentom, što znači da ga naš organizam ne proizvodi, već je neophodno da se unosi putem hrane. Kaže se da je vitamin C multifunkcionalan, snažan antioksidans, koji pomaže u odbrani tela od oštećenja ćelija. Takođe igra važnu ulogu u rastu i razvoju tkiva, zarastanju rana i održavanju imunološkog sistema jakim.
Koje >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << zdravstvene prednosti ima vitamin C?
Šta vitamin C zapravo radi našem telu, objašnjava dijetetičarka Devon Peart iz Cleveland Clinic.
1. Bori se protiv oštećenja ćelija i bolesti
Vitamin C je antioksidant, prirodna hemikalija koja se nalazi u određenim namirnicama. Kao antioksidant, smatra se nevidljivim superherojem u telu čiji je glavni zadatak je da nas zaštiti od slobodnih radikala ili nestabilnih molekula koji mogu da oštetite ćelije, izazovu oksidativni stres, povećaju znake starenja…
– Nagomilavanje slobodnih radikala ima veze sa rizikom od bolesti poput raka, srčanih bolesti i artritisa. Konzumiranje hrane bogate antioksidansima, poput onih bogatih vitaminom C, može da pomogne u zaštiti tela od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima – navodi Peart.
2. Štiti oči
Vitamin C štiti vid. Smatra se da ovaj antioksidans pomaže u odbrani od katarakte (zamućenja sočiva oka) i usporava napredovanje makularne degeneracije, koja se javlja kako starimo, inače stanja koje uzrokuje da ljudi izgube centralni vid. Studije su pokazale različite rezultate, ali se zna da vitamin C deluje kao antioksidans za ćelije u retini i makularnom predelu oka.
3. Poboljšava apsorpciju gvožđa
Neke biljne namirnice, kao što su pasulj i spanać, sadrže gvožđe (vrstu koja se zove ne-hem gvožđe), ali takođe imaju svojstva koja našem telu otežavaju pristup toj vrsti gvožđa.
– Konzumiranje hrane sa visokim sadržajem vitamina C, u istom obroku sa biljnom hranom bogatom gvožđem povećava bioraspoloživost gvožđa, što znači da ga više apsorbujete – objašnjava dijetetičarka Devon Peart. Recimo da napravite salatu od spanaća sa jagodama na vrhu.
– Spanać ima ne-hem gvožđe, dok su jagode bogate vitaminom C. Obe namirnice su zdrave same po sebi, ali kada ih jedete zajedno, vitamin C u jagodama pomaže našem telu da apsorbuje više gvožđa iz spanaća nego da ga samog jedemo – daje primer dijetetičarka Peart.
4. Pomaže kod zarastanja rana
Vitamin C podstiče rast kolagena, koji je važan deo procesa regeneracije tela. Kolagen je protein koji održava našu kožu mladom, podseća Devon Peart. To je jedan od ključeva za pravilno zarastanje rana – posekotine, ogrebotine i hirurške rezove. I pokazalo se da kod ljudi, koji ne unose dovoljno vitamina C, rane zarastaju sporije od onih koji dobijaju preporučenu količinu.
5. Održava kožu zdravom
Kada se govori o vitaminu C uvek se prvo misli na onaj koji potiče iz hrane. Ali, treba napomenuti da kreme i serumi napravljeni sa vitaminom C mogu da imaju mnogo dobrobiti za kožu, posebno ožu lica. Kozmetički proizvodi, koji sadrže vitamin C, usporavaju znakove starenja, smanjuju tamne podočnjake i čak pojačavaju efekte kreme za sunčanje.
Ostale zdravstvene prednosti vitamina C
Nauka ne spava, kažu istraživači, s obzirom na to da su konstantno u toku studije kako bi se otkrile nove zdravstvene informacije, kao i one o brojnim efektima koje ima vitamin C na naše telo. Nekoliko drugih prednosti vitamina C su:
Pomaže da se čovek brzo oporavi: Za razliku od nekih zabluda, vitamin C ne može da spreči da se razbolimo. Ali, i dalje može da bude od pomoći. Neke studije ukazuju da može da pomogne u smanjenju težine i trajanja prehlade i gripa i potencijalno smanji rizik od daljih komplikacija
Može da poboljša zdravlje srca: Vitamin C može da pomogne u prevenciji i lečenju kardiovaskularnih bolesti, pa i moždanog udara. Međutim, dosadašnje studije su bile kontradiktorne, tako da istraživači još uvek ne mogu sa sigurnošću da kažu koliko bi to moglo da bude efikasno.
Može da ima značajnu ulogu u lečenju karcinoma: Dok istraživači nastavljaju da istražuju sve o karcinomu, genetici, apsorpciji i metabolizmu vitamina C, dijetetičarka Peart kaže da se istražuje i uloga vitamina C u lečenju nekih vrsta raka. Za sada postoje neki dokazi, koji obećavaju, da vitamin C može da bude dodatak konvencionalnom lečenju raka, ali ne i zamena tretmana.
Članak 5 načina na koje nas vitamin C održava zdravim se pojavljuje prvo na eKlinika.