Izvor: eKlinika.rs, 02.Apr.2023, 08:54

4 kućne terapije protiv bola u vratu i oslobađanje napetosti mišića

Bol u vratu ili cervikalgija je bol koji se javlja u ili oko kičme, ispod glave, na vratu, koji je poznat kao vratna kičma. Cervikalgija je čest simptom mnogih različitih povreda i zdravstvenih stanja i može da traje od nekoliko dana do nekoliko godina, u zavisnosti od uzroka. A, uobičajeni uzroci su fizički napor, loše držanje, mentalni stres, osteoartritis, kičmena stenoza, diskus hernija,  uklješteni nerv, tumori i druga zdravstvena stanja.
Bol u vratu može da bude aksijalni >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << ili radikularni Cervikalgija može da bude aksijalna ili radikularna. Aksijalni bol u vratu je bol, koji se oseća samo u vratu, dok je radikularni bol onaj koji se iz vrata širi u druga područja, kao što su ramena ili ruke. Ukoliko bola traje do 6 nedelja smatra se akutnim, a hronični je onaj koji se oseća duže od tri meseca. Lekari naglašavaju da, ako se bol u vratu ne leči, može da ometa svakodnevne aktivnosti i smanji  kvalitet života čoveka. Na sreću, većina uzročnika bola u vratu nije ozbiljna i može da se ublaži i poboljša konzervativnim tretmanima, kao što su lekovi protiv bolova, vežbanje i kontrola stresa.
Po kojim znacima se prepoznaje bol u vratu? Bol u vratu ljudi različito doživljavaju, ali se najčešće opisuje kao:
Uporan bol Probadajući ili bol koji izgleda kao da nas nešto „peče“ Bol koji se širi od vrata do ramena ili ruku. Osim pomenutih, bol u vratu prate i drugi simptomi:
Glavobolja Ukočenost u vratu, ramenima i gornjem delu leđa Nemogućnost okretanja vrata ili naginjanja glave Utrnulost ili peckanje (poput uboda igle) u ramenima ili rukama. Kako se leči cervikalgija? Tretmani za bol u vratu imaju za cilj da ublaže bol i poboljšaju pokretljivost vrata. Većina uzroka bola u vratu na kraju se poboljša i može da se leči kod kuće, a od tretmana za držanje pod kontrolom simptoma cervikalgije lekar može da predloži:
Lekove protiv bolova i za opuštanje mišića – antiinflamatorne lekove za ublažavanje bolova i upale u vratu i relaksante mišića, koji pomažu u zarastanju mišića vrata Fizikalnu terapiju – vežbe i pokrete, koji jačaju mišiće i tetive na vratu i poboljšavaju fleksibilnost TENS elektro-terapija strujom niskog nivoa na koži, u blizini nerava, koja „remeti“ signal bola, koji izaziva nelagodnost Injekcije steroida – injekcija blizu nervnih korena može da smanji upalu i ublaži bol. Alternativne terapije – lekar može da preporuči akupunkturu za ublažavanje bolova ili masažu, koja će pomoći da se opuste zategnuti mišići Hirurški zahvat – većina uzroka bola u vratu ne zahteva operaciju, ali, zahvat će možda biti potreban ako se jedan ili više pršljenova u kičmi pomerio sa svog mesta ili vrši pritisak na nerve. Kako bol u vratu može da se ublaži kod kuće? Pored lekova za ublažavanje bolova i kod kuće mogu da se preduzmu koraci za ublažavanje bolova u vratu, a neki od najdelotvotnijih su:
Terapija toplotom: Tuš sa mlazom tople vode uperite u bolno mesto, par minuta, ili stavite vruć peškir ili termostat sa toplom vodom na bolno mesto i držite 15 minuta. Tretman ponavljanajte na nekoliko sati jer toplota opušta mišiće i podstiče protok krvi.
„Hladna“ terapija: Stavite hladnu oblogu ili kesu zamrznutog povrća (umotanu u tanki peškir ili pamučnu krpu kako biste zaštitili kožu) i držite 15 minuta na vratu. Ponavljajte terapiju na nekoliko sati. Hladnoća sužava krvne sudove, smanjuje upalu i otok. Preporuka je da se hladna terapija koristi odmah nakon neke povrede.
Vežbe: Od lekara tražite preporuku za vežbe za vrat kojima može da se ublaži bol i poboljša opseg pokreta. Ne pokušavajte da vežbate ako imate ozbiljnu povredu vrata ili uklješten  nerv.
Tehnike smanjenja stresa: Meditacija, vežbe disanja i joga mogu da pomognu u oslobađanju napetosti u telu, koja može da doprinese pojavi bola u vratu ili da ga dodatno pojača.
Prestanite da pušite: Pušenje oštećuje strukturu kostiju, ubrzava degenerativnu bolest diska i usporava proces obnavljanja/zarastanja.
Članak 4 kućne terapije protiv bola u vratu i oslobađanje napetosti mišića se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.