Izvor: eKlinika.rs, 08.Feb.2024, 18:01

3 stvari koje svaka žena treba da zna o riziku od moždanog udara

Koliko su žene informisane o riziku od moždanog udara i šta ih očekuje tokom bolničkog lečenja, bavila se dr Tracy Madsen, koja je proučavala temu „Žene i moždani udar“ otako je upisala specijalizaciju iz urgentne medicine na Brown’s Warren Alpert Medical School 2008. Prvobitno se fokusirala na nejednakost u lečenju žena na odeljenjima hitne pomoći.
Rizik od moždanog udara povećava se tokom trudnoće, menopauze i posle nje – Uvek sam bila veoma zainteresovan >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << da saznam da li žene, koje su došle u hitnu pomoć sa simptomima moždanog udara dobijaju negu koju bi trebalo da dobiju – kaže dr Tracy Madsen, profesor urgentne medicine i epidemiologije na Brown University i lekar u bolnicama Miriam Hospital i Rhode Island Hospital.
Dr Madsen je učestvovala u više od 35 istraživačkih projekata o ženama i moždanom udaru, fokusiranih ne samo na kliničku negu i lečenje već i na faktore rizika. Rizik od moždanog udara kod žena, kakao kaže, menja se sa godinama.
Rizik od moždanog udara je veća tokom trudnoće i ponovo se povećava tokom i nakon menopauze. Kod starijih žena je najveća verovatnoća da će imati težak i iscrpljujući moždani udar – naglašava dr Madsen.
Najčešći faktori rizika od moždanog udara su još rizičniji za žene Moždani udar je treći vodeći uzrok smrti kod žena. Ipak, 4 od 5 moždanih udara, prema mišljenju dr Madsen, može da se spreči. Zbog toga je važno da istraživači i kliničari otkriju sve faktore rizika i obrazuju žene o tome kako mogu da se zaštite.
Najčešći faktori rizika od moždanog udara su visok krvni pritisak i dijabetes. Ali, nivoi rizika i ozbiljnost se razlikuju u zavisnosti od pola. U studiji iz 2019. izvedenoj na više od 26.000 učesnika, dr Madsen i drugi istraživači otkrili su da je rizik od moždanog udara po svakom nivou hipertenzije veći kod žena. U poređenju sa muškarcima sa visokim krvnim pritiskom, žene sa hipertenzijom imale su još veću verovatnoću da dobiju težak moždani udar.
Žene imaju veći rizik od muškaraca od ishemijskog moždanog udara Druga studija, koju je vodila dr Madsen otkrila je da žene sa visokim nivoom glukoze u krvi natašte, što je marker dijabetesa, imaju veći rizik od muškaraca od ishemijskog moždanog udara, koji je najčešća vrsta. Rezultati ovakvih studija, kako ističe, mogli bi da daju informacije o smernicama specifičnim za pol za negu i lečenje hipertenzije i dijabetesa kako bi se smanjio rizik od moždanog udara kod pacijenata.
– Znati kako se tradicionalni faktori rizika kao što je visok krvni pritisak, razlikuju između žena i muškaraca, od ključnog je značaja. Ne samo da ovi dokazi pojačavaju potrebu za skriningom i lečenjem faktora rizika tokom životnog veka, od ranog odraslog doba do postmenopauze, već imaju i potencijal da pruže informacije o budućim promenama smernica lečenja – naglašava dr Madsen.
Članak 3 stvari koje svaka žena treba da zna o riziku od moždanog udara se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.