Izvor: eKlinika.rs, 14.Jul.2023, 19:01

12 najčešćih razloga za svađu u braku

Svađa je neizostavni deo braka, psiholozi kažu i neminovnost. Amplitude u odnosima, komunikaciji, svakodnevnom funkcionisanju, različiti izazovi… Sve je to uobičajeno za prosečan bračni partnerski odnos, a najvažnije je da svađe ne pređu u nešto svakodnevno i da ne naruše funkcionalnost zajednice.
Da li je svađa normalni deo braka Svađa u braku najčešće se povezuje sa stresom zbog izazova sa kojima se supružnici suočavaju kada prolaze kroz teške trenutke sa >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << finansijama, decom, promenom prebivališta, gubitkom posla…
Problemi su različiti, ali i načini na koje se ljudi nose sa njima. U svemu tome važna je njihova međusobna funkcionalnost, tolerancija, iskrenost, spremnost na kompromise, kao i modusi prevazilaženja problema kada do svađe dođe.
Može li svađa u braku biti motivaciona za odnos Napetost je ponekad ogromna, ali svađa svakako neće rešiti bazični problem. Ona jeste deo procesa kroz koji o partneru učimo, pa i mogućnost da se zbližimo. Potiskivanje osećanja i misli je kontraproduktivno a prevazilaženje je, kažu psiholozi, u pronalaženju načina da se problemi kanališu čak i kada dođe do svađe.
Takođe, neophodno je razlikovati prolazno verbalno „koškanje“ od ozbiljnih svađa koje prelaze granice uobičajenog ponašanja. Neki parovi, ukoliko su im odnosi narušeni, u svađama lako pređu granicu koja se može klasifikovati i kao psihičko nasilje, a može da dođe i do fizičkog. Evo najčešćih razloga za svađe u braku.
1. Laž u braku kao razlog da se pokrene svađa Jedna od stvari oko kojih se parovi najčešće svađaju je laž. Neki prave razliku između takozvanih malih, „belih“ laži, koje ne mogu da ugroze ni partnera ni zajednicu, i onih koje su opasne na više frontova. Kontinuirano laganje nije samo odlika sebičnog odnosa punog nepoštovanja prema partneru već i psihički problem koji utiče na život pojedinca kao i njegovo okruženje.
Ponovni razvoj poverenja nakon otkrivenih laži je veliki izazov, ali sam brak nije nešto što se prekida ako smo otkrili da nas je partner jednom slagao. Naravno, i ovo se može prevazići uz mnogo tolerancije i pre svega iskrenosti.
2. Ljubomora i svađe Kada vaš partner flertuje sa svakom osobom sa kojom je u kontaktu, vodi tihe razgovore o kojima vas ne obaveštava, razgovara sa svima osim sa vama, to veoma često dovodi do ljubomore i do svađe.
Ako uz to ima i istoriju „švrljanja“, iskušenje je ozbiljno. No, ni ova situacija se ne može rešiti svađom, naprotiv – svađa može samo dodatno da pogorša već samu po sebi kompleksnu situaciju. Između osobe koja je komunikativna i koja flertuje takođe treba napraviti razliku, iako smo kada je naš partner u pitanju često zaslepljeni na stvari ne vidimo realno.
3. Nedostatak posvećenosti Ponekad do svađa dolazi kada jedna osoba ne posvećuje vreme partneru. Umesto toga, posvećena je poslu ili ima hobije, prijatelje, druge aktivnosti u koje ne uključuje supružnika.
Kada to postane razlog za česte svađe, može biti štetno za vezu do te mere da se jedan partner okrene i ode. Stepen slobode je neophodan, ali on zavisi od ličnosti i drugih okolnosti važnih za međusobno funkcionisanje. 
4. Podela poslova Nešto oko čega se parovi takođe često svađaju može izgledati relativno bezazleno, na primer, ko pere veš, brine o gomili suđa ili izbacivanju smeća, ali ova tabu-tema može naneti više štete braku nego što izgleda. Ravnopravan odnos zavisi i od okruženja, društvenih normi, patrijarhalnih običaja, novog vremena i promene vrednosnih sistema.
Naravno, ono čemu se svaka osoba nada je osećaj ravnoteže u partnerstvu. Da li se on meri po tome ko usisava ili izbacuje smeće, individualno je.
5. Svekrve, majke i tašte Povezanost sa primarnim porodicama takođe je često kamen spoticanja. Majke, svekrve, tašte… često su više umešane u živote svojih naslednika nego što bi to neko od njih želeo. Kompromis je jedini način da se reši i ova situacija jer bez porodičnih kontakata ne možemo i ne treba ih prekidati, ali su granice specifične i različite od čoveka do čoveka.
Od „baka servisa“ nema veće podrške, ali nijedan odnos se ne može gledati jednostrano i iz njega izvlačiti samo korist. Kako vam zvuči da svekrva ili tašta ide sa vama na svako letovanje ili zimovanje ako nema deteta?
6. Prilagođavanje razlikama u načinu života Jedna od uobičajenih svađa u braku je oko načina života i navika. Kada je nekome vreme za doručak, da li večera ili ne, kada odlazi na spavanje, da li hrče, voli li pse ili mačke, da li iza sebe ostavlja uredno kupatilo, da li razbacuje čarape, da li se za izlazak sprema satima? Tokom zabavljanja ova pitanja obavezno treba uzeti u obzir da se ne bi desilo da po stupanju u brak shvatimo da smo baš, baš različiti, bez šanse da se navike menjaju i uklope.
7. Problemi sa finansijama Jedna od najosetljivijih ali i najčešćih tema koja dovodi do svađe. Ako imate jaku vezu i visok stepen poverenja, udružujete snage i rešavate probleme kao tim, zajedno ste u svemu. Sa druge strane, svađati se ili kriviti druge ako se problem sa finansijama dogodi je i besmisleno i kontraproduktivno.
Mnogi parovi pređu u modus kontrole a ne ravopravnog učešća, posebno ako je bilo neprijatnih iskustava ili problema u prošlosti. I ovde se opet vraćamo na teren poverenja, jer se bez toga ne može razrešiti nijedan problem. Česte svađe i neprekidno „zvocanje“ samo će pogoršati stvari, jer su jedino zajedničke odluke izlaz.
8. Emocionalno udaljavanje Ako vi ili vaš partner počnete da osećate da iskra strasti gasi a svađe su česte i bez nekog preteranog razloga, mora se sesti i glasno izgovoriti šta vas muči. Ukoliko se o ovim emocijama ne razgovara, može da dođe do tačke ključanja, povišenih tonova ali i potpune tišine, kada više ni svađa neće biti kanal za izbacivanje nagomilanog očaja.
Svi brakovi prolaze kroz uspone i padove. Biti sa nekim dugoročno nije lako, pa su potrebni veliki napori i ulaganje da se oba partnera osećaju emocionalno ispunjeno i zadovoljno.
9. Neslaganje u vezi sa vaspitavanjem dece Jedan supružnik misli da je dete talentovano za sport, drugi pak da je bolje podržati njegove umetničke sklonosti. Koliko novca davati, da li je vreme za zamenu mobilnog telefona, koju školu ili fakultet je bolje i korisnije upisati, do kada mora da se vrati iz izlaska…
Mnogo tema i pitanja, a odgovori često u suprotnosti. Dogovor, agrumentovan razgovor i tolerancija uz poštovanje želja dece uključujući apsolutno poverenje jedini su izlaz i iz ovih dilema. I još nešto važno: nikada se nemojte svađati pred decom šta god da je tema.
10. Problemi sa intimnim odnosima Nema braka u kome intenzitet seksualnih odnosa nije na ispitu. Najbliže poređenje bi bilo nešto poput plime i oseke, ponekad će toga biti gotovo svakodnevno, ponekad neće biti uopšte. Česti su momenti kada jednom nije ni do čega, a da drugi ima ogromnu želju i potrebu. I nije samo do libida, već do spleta okolnosti.
Kada ovo postane problem koji se ponavlja do tačke da seksa nema uopšte, hitan otvoren razgovor je jedini lek. Period „vraćanja u sedlo“ može značiti i intimnost u spavaćoj sobi bez odnosa tokom određenog perioda.
11. „Ja sam uvek u pravu“ Svađe parova je teško rešiti kada neko insistira ili tvrdi da je uvek u pravu, bez obzira na okolnosti. To je tvrdoglavo, neumesno, nemoguće, graniči se sa velikim nepoštovanjem i može biti velika prepreka za suočavanje. Ova floskula je ponekad i prva indikacija da ste možda u vezi ili braku sa osobom koja je narcisoidna. 
12. Preljuba Jedan od najčešćih razloga ne samo za svađe već i za prekid braka. Ako sumnjate na preljubu, morate sačuvati prisebnost pre burne, emotivne reakcije, što nije lako. U tim svađama se kaže i sve što se misli i sve što se ne misli, bez obzira da li je do preljube zaista došlo. Preljuba je na neki način i kruna izgubljenog poverenja, koja ponekad odnose naruši trajno, bez mogućnosti za „popravni“.
Potrebno je uložiti ogroman trud da se razume pre svega zašto je do preljube došlo i šta je do nje dovelo, posebno ukoliko želite da se borite za svoj brak.
Članak 12 najčešćih razloga za svađu u braku se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.