Izvor: eKlinika.rs, 22.Jul.2023, 11:32

10 razloga zbog kojih je čaj od hajdučke trave dobar za žensko zdravlje

Čaj od hajdučke trave ili stolisnika obično se koristi za smirivanje probavnih smetnji, kao što su želudačane bolesti, upale sluzokože creva, zatvora i nadutosti. Što se tiče spoljašnje upotrebe, zahvaljujući protivupalnim svojstvima, hajdučka trava smiruje reumatske bolove i bolove uzrokovane hemoroidima. Hajdučka trava takođe čisti i jača krv i probavne organe. Posebno je korisna za lečenje jetre, slezine, gušterače, žutice, navale krvi u glavu, zatim grčeva, groznice, >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << lupanja srca, bolova u krstima i leđima, neredovnih menstruacija, krvavih i zatvorenih šuljeva, nesanice, raznih osipa i čireva.
Čaj od hajdučke trave jedan od najefikasnijih čajeva za žene Hajdučku travu ili stolisnik ubraja se među najstarije poznate lekovite biljke. Zbog mnogobrojnih aktivnih sastojaka stolisnik ima široku primenu u lečenju. Eterično ulje hajdučke trave deluje umirujuće na grčenje mišića, omogućuje ispuštanje gasova iz organizma i uništava gliste u crevima. Upotrebljava se i za lečenje infekcija usne duplje, konjunktivitisa, ekcema i groznice.
Deluje i kao diuretik, snižava krvni pritisak i pomaže u lečenju bolesti koje imaju veze sa trombozom i abnormalno visokim pritiskom u arterijama. Čaj od hajdučke trave može da se koristi i u slučaju infekcija u mokraćnom traktu, a ima i stimulišući učinak na proizvodnju žuči i funkciju jetre.
Čaj od hajdučke trave jedan od najefikasnijih čajeva za žene. Tradicionalno se upotrebljavao za smirivanje grčeva materice, kod tegoba s menstruacijom, za olakšavanje porođaja. Kad se redovno uzima u malim količinama, može da pomogne u regulisanju menstrualnog ciklusa, pogotovo u slučajevima kad je menstruacija neredovna.
Najdelotvorniji melemi od stolisnika Čaj od hajdučke trave 
Jednu kafenu kašičicu čaja hajdučke trave preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta, a zatim procediti. Čaj piti 3 puta dnevno po jednu šolju, pre obroka. Koristan je i za obloge.
Za žensko zdravlje
Kao odličan čaj za žene uzima se čajna mešavina od 100 g hajdučke trave, 25 g iđirota (mirišljave trske), 75 g cvetova kamilice i 50 g korena maslačka. Dve pune kašičice te mešavine uzmu se za dozu od dve šolje čaja, a pije se svakodnevno, nezaslađen, topao ili mlak.
Sveži sok
Dve šake svežih listova hajdučke trave prelije sa sa 100 ml vode i izmiksa. Četiri puta na dan, uz jelo, uzima se po kašika oceđenog soka.
Bolesti jetre
Kod otečene jetre i zastoja funkcije organa dnevno treba piti jednu do dve šolje čaja od stolisnika pomeešanog s jednakim delovima kantariona, crnog trna i aloe vera praha (sa vrha noža).
Protiv krvnih ugrušaka
Pomešati 25 g hajdučke trave, 25 g trpuca i 25 g oskoruše. Za čaj se dve kašičice mešavine preliju s 250 ml vrele vode.  Zatim čaj ostaviti da odstoji 15 minuta. Piju se dve do tri šoljice na dan. Ovim čajem izbacuje se zgrušana krv iz unutrašnjih organa nastala kao posledica lomova, uganuća ili pada.
Kupka protiv hemoroida
Prelijte 100 g svežeg ili suvog stolisnika litrom vrele vode. Ostavite da stoji pokriven 20 minuta a zatim procediti. Dodati čaj u vodu za kupanje, odnosno u vodu koju treba sesti. Čaj se upotrebljava kod ginekoloških tegoba i hemoroida.
Biljno vino
Kašiku čaja od hajdučke trave kuvajte 10 minuta u 250 ml vina. Procediti i popijte dve šoljice ovog pripravka na dan kao sredstvo protiv krvave stolice, slabog apetita, kao i protiv kamenja u bubregu, žučnim i mokraćnim kanalima.
Čaj za „vraćanje snage“
Protiv nesanice i opšte slabosti u periodu rekonvalescencije i nakon teške bolesti, uveče piti po jednu šoljicu čaja od 5 g hajdučke trave prelivene sa  2,5 dl vrele vode. Ovako pripremljen čaj podstiče obrambenu funkciju tela.
Hronični zatvor
Za hronični zatvor pomaže mešavina od po 20 g cveta hajdučke trave, kore krušine, ploda sene,  kamilice i rizoma zubače. Kašika ove čajne mešavine prelije se šoljicom vode, ohladi i pije uveče.
Čajna mešavina za probavu
Velika kašika mešavine od po 25 g cveta i lista kunice, kantariona, gorke deteline, lincure, metvice  i komorača popari se sa 1 dl ključale vode. Čaj poklopiti i ostavi dok ne postane mlak pa posle  procediti. Pije se 3 puta dnevno, pola sata pre jela za olakšanje gasova.
Članak 10 razloga zbog kojih je čaj od hajdučke trave dobar za žensko zdravlje se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.