Да ли је паметно да мешате антибиотике и алкохол! Размислите добро, исход може бити фаталан по здравље!

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Dec.2023, 16:01

Да ли је паметно да мешате антибиотике и алкохол! Размислите добро, исход може бити фаталан по здравље!

Мешање умерених количина алкохола са антибиотиком обично неће смањити ефикасност антибиотика, али може изазвати нежељене ефекте и ометати природну способност тела да се регенерише. Фото: Pixabay/Bru-nO Конзумирање алкохола док се тело бори против инфекције може довести до дехидрације, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << узнемирења стомака, пореметити нормалан сан и смањити имунолошки одговор.
Неки антибиотици такође могу бити опасни за јетру, па је важно да се консултујете са својим лекаром или фармацеутом пре мешања алкохола са антибиотиком.
Неки антибиотици, када се помешају са алкохолом, могу довести до нежељених ефеката као што су мучнина, повраћање, бол у стомаку, црвенило и оштећење јетре.
Алкохол такође може утицати на то како се неки антибиотици метаболишу (разграђују) у телу ради елиминације.
Ово би могло смањити ефикасност антибиотика или повећати његову токсичност, због чега алкохол и антибиотици заједно нису добра комбинација.
Алкохол и антибиотик, реакција слична дисулфираму Једна од најчешћих интеракција између алкохола и антибиотика је са антимикробним агенсом метронидазолом. Метронидазол се користи за разне инфекције, укључујући инфекције желуца или црева, коже, зглобова и плућа. Узимање метронидазола са алкохолом може довести до реакције која се назива „реакција слична дисулфираму“ (алкохол са антибиотиком). Слична реакција се може јавити и са другим антибиотицима као што су цефотетан, цефалоспорински антибиотик и тинидазол, који је у истој класи као метронидазол. Немојте пити алкохол док користите ове лекове и најмање 72 сата након престанка узимања лека. Конзумирање било које количине алкохола са овим лековима може довести до нежељених ефеката као што су црвенило, главобоља, мучнина и повраћање, као и убрзан рад срца.
Алкохол и антибиотици доводе до нежељених ефеката на централни нервни систем Алкохол се сматра депресором централног нервног система.
Неки антибиотици, као што је метронидазол, такође могу изазвати нежељене ефекте централног нервног система, као што су:
поспаност седација вртоглавица конфузија Када се алкохол комбинује са антибиотицима који такође делују депресивно на централни нервни систем, може доћи до адитивних ефеката. Ови ефекти могу бити озбиљни током вожње или рада са машинама, код старијих особа и код пацијената који можда узимају друге депресиве ЦНС-а, као што су опиоидни лекови против болова, мишићни релаксанти, антидепресиви, лекови против анксиозности или епилептичних напада, између осталог.
Проблеми са стомаком као што су мучнина, повраћање, дијареја и бол у стомаку такође могу бити чести када узимате антибиотике. Пијење алкохола може погоршати ове нежељене ефекте на стомак. Познато је да прекомерна конзумација алкохола узрокује оштећење јетре као што је цироза. Узимање антибиотика, који такође може оштетити јетру, може погоршати ове врсте проблема.
Одмах позовите свог доктора ако имате симптоме оштећења јетре као што су грозница, мрзлица, бол у зглобовима или оток, необично крварење или модрице, осип на кожи, свраб, губитак апетита, умор, мучнина или повраћање, бол у стомаку, тамни урин, бледило столица или жутица, кожа/очи. Ово могу бити знаци оштећења јетре.
Антибиотици и алкохол, последице Алкохол обично не утиче на то колико добро антибиотик делује у борби против инфекције, али комбинација може довести до непријатних нежељених ефеката. Међутим, у неким околностима нивои лека у крвотоку могу да се промене, што може променити ефикасност.
Алкохол се у великој мери метаболише (разграђује) у јетри ензимима. Неки лекови се такође метаболишу истим или сличним ензимима. У зависности од тога колико се често и колико алкохола конзумира, промене у овим ензимима могу променити начин на који се лекови разлажу у телу.
На пример: када се конзумира опојна, акутна количина алкохола (велика количина у кратком временском периоду), одређени ензими не делују тако добро на разградњу лека за метаболизам; нивои антибиотика у телу могу се повећати јер се не метаболишу и излучују у потпуности, што може довести до веће токсичности лека и нежељених ефеката ако се алкохол користи на дневној бази (хронично), нивои ензима могу бити „индуковани“, то значи да се лек брже разлаже у телу и да се нивои антибиотика у крви могу смањити; инфекција се можда неће излечити и може доћи до резистенције на антибиотике.
Budite oprezni: Ovaj omiljeni kućni aparat nikad ne uključujte u produžni kabl

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли је паметно да мешате антибиотике и алкохол! Размислите добро, исход може бити фаталан по здравље! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.