Како се сачувати на минусу?

Izvor: TvojPortal.com, 13.Feb.2012, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Како се сачувати на минусу?

Извор: новости.рс
ДА бисте заштитили организам од последица ниских температура и хладног ваздуха, поведите рачуна о исхрани. Она мора да буде јача и обилнија, а врући напици се подразумевају.
* УГЉЕНИ ХИДРАТИ: Током дана када је температура у "дебелом" минусу, треба јести >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << храну богату угљеним хидратима, јер се они постепено разграђују у телу. Дају телу енергију и чине да се организам брже опорави. Због тога би требало да буду заступљени у сваком оброку. Има их у житарицама, кромпиру, махунама, воћу, пиринчу, тесту...


* БЕЛАНЧЕВИНЕ: Слично важи и за беланчевине животињског (црвено и бело месо, риба, млечни производи) и биљног порекла (производи од соје, житарице).

* МЕСО: Да би мишићи били снажни и издржљиви, треба јести месо због велике количине карнитина. Месо је и извор аминокиселина, неопходних за изградњу имуноглобулина и ћелија имуног система, а обилује и цинком, минералом важним за метаболизам ћелија (нарочито за правилно сазревање ћелија које се супротстављају вирусима).

* ТЕЧНОСТ: Пожељно је да супа, чорба или паприкаш буду на вашем столу свакога дана. Пијте што више чајева, а покушајте да кафу замените зеленим чајем - има чак више кофеина, али и улогу антиоксиданса.

* Као брзе енергетске оброке, било када током дана када осетите малаксалост због хладноће, једите банане и чоколаду.

* Од воћа, једите јабуке и мандарине, јер су вам доступне у свако доба. У мандарини има чак 100 мг витамина Ц.

* Сиров кисели купус такође обилује овим витамином, па га конзумирајте свакодневно.

* Ако се током лета саветује да храну што мање зачињавамо, за зимски период важи супротно. Једите што више зачина (рен, љуте папричице...) јер убрзавају микроциркулацију и греју нас.

* Најзад, немојте да заборавите на бели лук и мед, јер су одлични "елиминатори" бактерија и вируса.

* Иако многи током веома хладних дана прибегавају алкохолним пићима како би се загрејали, то није најпаметнији избор. Стручњаци упозоравају да алкохол треба избегавати.

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.