Препоруке за исхрану током зиме

Izvor: TvojPortal.com, 13.Feb.2012, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Препоруке за исхрану током зиме

Извор: БизЛифе
Током екстремно хладних дана не треба смањивати енергетски унос у организам, јер су његове потребе због ниских температура веће него уобичејено, рекла је данас начелница Јединице за унапређење исхране и контролу здравствене исправности хране у Градском >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << завод за јавно здравље Београд Весна Пантић-Палибрк.




Што је дужа изложеност спољним ниским температурама, енергетске потребе су веће, јер се метаболизам, односно калоријска потрошња појачава како би организам одржао неопходну телесну температуру и нормално функционисао, навела је Пантић-Палибрк у саопштењу достављеном медијима.

Основне препоруке за исхрану зато се, како је навела, не разликују битно од основних препорука за правилну исхрану, али оброци треба да буду јачи у односу на уобичајену исхрану. Расподела оброка треба да буде правилна, ујутру је обавезно доручковати и правилно расподелити храну у три "главна" оброка и једну до две воћне ужине дневно.

Докторка Пантић Палибрк је нагласила и да исхрана треба да буде разноврсна, као и да треба давати предност сезонском воћу и поврћу - поморандзама, мандаринама, грејпфруту, нару, кивију, јабукама, брусницама, бундевама, купусу, паприкама, першуну... Она је подсетила да цинк, којим су богате риба, јаја, млеко и житарице, такође има важну улогу у борби против инфекција, као и да се намирнице богате флавоноидима - црвени лук, шаргарепа, броколи, црвено и наранџасто воће, ораси, махуне, јабуке, крушке препоручују у хладним данима.

Потребно је јести и бели лук, рен, бундеву и кромпир, пасуљ, грашак, месо, рибу, јаја, житарице и производе од житарица, а при избору меса предност треба дати немасном месу - пилећем, ћурећем, телећем.

Пошто је током зимског периода краћи боравак на сунцу и мања продукција витамина Д, потребно је уносити више калцијума кроз млеко и млечне производе, али и довољно течности, посебно сокове од свеже цеђеног воћа и чајеве, топле супе и чорбе. Препоручује се и да се избегавају хладни напици.

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.