Izvor: TvojPortal.com, 13.Feb.2012, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Пушење води мушкарце у деменцију

Извор: БизЛифе
Ево још једног разлога да скупите снагу и одбаците цигарете. Ново истраживање показује да мушкарци који пуше имају већу шансу да у каснијим годинама оболе од деменције. Резултати воде закључку да пушење за мушкарце значи бржи губитак когнитивних функција.
>> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << />

Пушење се све више препознаје као један од ризичних узрочника који воде деменцији. А то обољење је све присутније: процењује се да је у 2010. било 36 милиона дементних, да је број у сталном порасту и да ће се за двадесет година удвостручити.
Научници лондонског Колеџ универзитета прикупили су податке шест хиљада мушкараца и нешто више од две хиљаде жена. Просечни број година испитаника био је 56, а резултате истраживања преноси Даилy Маил.
Сви тестови показали су да пушење код мушкараца доприноси слабљењу когнитивних функција. Мушкарци који су наставили да пуше и у међувремену до наставка истраживања показали су прогресију деменције у свим тестовима.
Такође, мушкарци који су престали да пуше пре десет година још увек нису у потпуности елиминисали ризик: и даље обољевају чешће од непушача, а то је посебно уочљиво код такозваних 'извршних функција' - заједнички термин за различите комплексне когнитивне процесе који се покрећу када покушавамо да остваримо неки циљ.
Ипак, добра вест је да дугогодишњи бивши пушачи нису показали убрзано слабљење когнитивних функција. 'Наши резултати показују везу између пушења и когнитивне моћи, поготово у старијем добу', наводи предводница истраживања др. Северин Сабиа, али ипак наглашава да је та повезаност уочљива код мушкараца, а изостала је код жена, за шта у овом тренутку нема објашњења. Узрок можда лежи у чињеници да мушкарци више пуше, међутим то је тек неутемељена претпоставка.

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.