Зелени чај за већу покретљивост у старости

Izvor: TvojPortal.com, 13.Feb.2012, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Зелени чај за већу покретљивост у старости

Извор: БизЛифе
Старије одрасле особе које пију редовно зелени чај могу да буду покретљивије и независније од вршњака који не пију толико овог чаја, наводи се у најновијој студији јапанских научника која је спроведена на хиљадама људи.


Зелени чај садржи антиоксидансе >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << који помажу да се очувају ћелије чије оштећење може довести до болести. Научници су већ проучавали ефекте зеленог чаја на многим болестима - од холестерола до ризика од обољевања од неких врста рака и добили су до сада различите резултате.
За нову студију, објављену у америчком журналу о клиничкој исхрани, истраживачи су одлучили да нађу одговор на питање да ли они који пију чај имају мањи ризик да оболе од инвалидитета када остаре.

Јасатуке Томата са Тохоку медицинског универзитета и његове колеге испитали су више од 14.000 одраслих особа година од 65 и мало старијих.
Они су открили да они који су пили највише зеленог чаја су имали најмање проблема са функционалним способностима или мање проблема са дневним активностима, као и основним потребама, као што су облачење или купање.

Скоро 13 процената старијих који су пили мање од шоље зеленог чаја дневно постали су функционално онеспособљени у односу на седам процената људи који су пили скоро пет шоља чаја дневно.

''Конзументи зеленог чаја су значајно повезани са нижим ризиком од функционалних неспособности'', написали су Томата и његове колеге.
Љубитељи зеленог чаја углавном се здравије хране - у своју исхрану укључују више рибе, поврћа и воћа, а и мање пуше и мање имају проблема са срчаним проблемима. Они такође имају тенденцију да буду друштвено активни.

Људи који пију око пет шоља зеленог чаја дневно биће три пута мање у проблему са било којим здравственим сметњама од оних који пију мање од шоље дневно. Они људи који пију три или четири шоље дневно имају 25 процената нижи ризик, наводи се у студији.

Још увек није јасно како је зелени чај заштитни тампон против слабости.

Док се зелени чај и његови састојци сматрају сигурним у малим количинама, он садржи кофеин и мале количине витамина К, што значи да може да омета дејство лекова за згрушавање крви.

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.