Зависност од секса - озбиљан поремећај?

Izvor: TvojPortal.com, 13.Feb.2012, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Зависност од секса - озбиљан поремећај?

Извор:Глас Америке
Филм „Срамота“, америчког глумца и редитеља Стива Меквина, бацио је светло на појаву зависности од секса која, према тврдњама стручњака, расте по стопи од готово 30 одсто годишње. Меквин такође показује да страх и осећај понижености скривају тај поремећај >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << од очију јавности.

Мајкл Фасбендер на премијер филма "Срамота" у Лос Анђелесу, 9. новембра 2011.

У првом тренутку осећање је ласкаво. Мушкарац посматра жену као да је фасциниран. Такве сцене догађају се свакодневно широм света, али у суштини реч је о озбиљном поремећају, који је у стању да уништава животе ако се не лечи. Лондонски психотерапеут Родни Колинс каже да је филм по много чему истинит.
„Начин на који је снимљен веома брзо показује да је реч о човеку који пролази кроз живот у стању обамрлости. Креће се од случаја до случаја, од једне особе до друге без емоција, а то је суштина понашања оних који пате од зависности од секса“, каже Колинс.
Многе славне личности повезују се са тим поремећајем – глумци Расел Бренд и Дејвид Даковни, као и голфер Тајгер Вудс, чији брак се распао.
Медицинска заједница у Британији није убројила зависност од секса у свој регистар поремећаја, а психотерапеут Родни Колинс каже да није било много истраживања о томе. Ни гледаоци који су видели филм нису сасвим убеђени да поремећај постоји.
Енџи Велдон каже да зна за људе који нису у стању да одрже везу, али да она и њен супруг нису сигурни да је то поремећај.
„Можда заиста постоји, не између нас, али има оних чије везе не трају дуго мада не знам због чега“, каже она.
Макс Вестгејт додаје:
„Можда јесте мало претерано, али не бих то назвао болешћу“.
Мохамеду Фарудију није се допала тема филма.
„Мислим да је то озбиљна болест, али неки мушкарци је користе као изговор“, каже Фаруди, док Теодор Бјурсел додаје:
„Лично не познајем никог таквог, али мислим да тај проблем заиста постоји“.
Главни лик у филму, Брендон, кога игра Мајкл Фасбендер, није у стању да води нормалан живот. Како поремећај напредује приморан је да посећује порно сајтове и плаћа проститутке, удаљавајући се од једине нормалне везе коју има.
Психотерапеут Родни Колинс каже да се број људи који траже помоћ због зависности од секса увећава за трећину сваке године и да то потврђују и други терапеути.
„Људи долазе из разних разлога, претеране мастурбације, претеране прнографије, веза са проституткама, због фетиша… реч више није о сексу, већ о зависности и губљењу контроле“, каже Колинс.
Данашња технологија омогућава нам да видимо шта се догађа у мозгу зависника и оболелих од депресије. Али до сада нико није спровео истраживање у вези са зависношћу од секса. Родни Колинс каже да се ипак о томе највише иистражује у Сједињеним Државама.
Филм „Срамота“ не завршава се хепиендом већ темама самоповређивања и самоубиства. Али психотерапеут Родни Колинс каже како се нада да ће филм подстаћи више људи да потраже стручну помоћ.

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.