Рак јајника тихи убица

Izvor: TvojPortal.com, 13.Feb.2012, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Рак јајника "тихи убица"

Извор:Глас Америке
Рак јајника назива се и „тихи убица“, јер је од тренутка када се појаве симптоми и успостави дијагноза, често прекасно за излечење. Прошле године, 22 хиљаде жена добиле су дијагнозу те болести у Сједињеним Државама, а 14 хиљада је умрло. Процењује се да се >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << у свету установи више од 200 хиљада случајева сваке године и њихове прогнозе су подједнако суморне. Медјутим, постоји и нова нада за третман.

Лора Шаувер

Када је Шили Конор успостављена дијагноза рака јајника 2007. године, болест је већ била у поодмаклој фази. Конор је била подвргнута хируршкој операцији и хемотерапији, али се рак поново појављивао, четири пута током четири године.
„Најдуже време без болести било је око осам месеци.“
Конор је пробала велики број лекова. Један би деловао одредјено време, док би други компликовао њену болест. Она је недавно одлучила да прекине третман и њена будућност је неизвесна. То је прилично уобичајено, каже Лора Шаувер, истраживач канцера и индустријских лекова, која је пет година преживела рак грлића материце.
„Жене се подвргавају периодичним рундама хемотерапије, једне за другом. Оне губе квалитет живота и на крају ипак подлегну болести“.
Рак јајника поврати се после третмана у 75 одсто случајева. Шаувер каже да је то болест која се тешко третира зато што се тумори веома разликују један од другог и сваки различито реагује на доступне лекове.
„То је заправо насумичан одабир лекова и пацијент често добије тровање без добробити“.
Шаувер је основала фондацију која се бави тим проблемом. Непрофитна организација нуди пацијентима молекуларни профил или личну карту њихових тумора. Та организација упоредјује оболеле туморе са другим туморима у својој бази података. Такодје трага за биомаркерима који наговештавају како би одредјени тумор могао да одреагује на хемотерапију која се користи за спречавање раста ћелија рака код других врста канцера.
„Трудимо се да помогнемо да се успоставе приоритети у том избору. Ако избор нема смисла за одредјену особу, ми се трудимо да пронадјемо клиничко испитивање које ће имати смисла и у основи отворити карте у прилог пацијента.“
Стварање молекуларног профила постало је уобичајено за друге врсте рака. Медјутим, тек недавно је постало доступно за рак јајника кроз поменуту фондацију. Иако процедура није била доступна у време када се Шили Конор први пут повратио рак, она каже да ће то помоћи другима да донесу адекватну одлуку у раној фази третмана.
„Ако имате неку идеју, чак и ако реагујете на те лекове, можете да пробате нешто друго. Пробајте неки други стандардни лек и ако ни други лекови не помажу онда знате да треба да пробате клиничка испитивања.“
Лора Шаувер је одлучна да промени начин на који се рак јајника третира - то јест да сваки пацијент представља случај за себе. Она каже да такав приступ не само што може да побољша квалитет живота жена са раком јајника већ може да води и ка развоју одредјених нових лекова за болест која је често смртоносна.

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.