Zabrana pušenja ugrožava ugostitelje

Izvor: S media, 28.Dec.2010, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrana pušenja ugrožava ugostitelje

Unija poslodavaca Srbije saopštila je danas da je od 11. novembra, kada je počela primena Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskog dima, do 20. decembra, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici, Somboru, Smederevu i Kragujevcu, zabeležen pad prometa ugostiteljskih objekata od sedam do 55 odsto.

Najugroženiji su lokali u tržnim centrima u kojima je došlo do drastičnog pada prometa i ukoliko se ta tendencija nastavi lokalima preti zatvaranje, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << navodi se u saopštenju.

Primena novog zakona će znatno smanjiti prihod od PDV, a dovešće do stvaranja viška radne snage i potrebe za smanjenjem broja zaposlenih, dodaje se u saopštenju.

Novi zakon, takodje, će uticati na smanjenje prihoda od poreza i doprinosa na zarade, kao i prihoda od poreza na dobit.

Ugostiteljska preduzeća i samostalne ugostiteljske radnje postaće nelikvidne i neće biti u stanju da redovno izmiruju obaveze prema državi i isplaćuju zarade.

U saopštenju se navodi da će odluka o skraćenju radnog vremena dodatno ugroziti promovisane Beograda kao atraktivne turističke destinacije sa bogatim noćnim životom, na čemu je Turistička organizacija Beograda, zajedno sa ugostiteljima, radila godinama.

Ugostitelji i hotelijeri podsećaju da nisu protiv Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskog dima i smatraju da Srbija mora postati deo civilizovanog sveta, ali i da su oni za očuvanje radnih mesta i prihoda u budžetu Srbije.

Ugostitelji smatraju da se Zakon može prilagoditi ugostiteljima, pušačima i nepušačima u onoj meri u kojoj bi to obezbedilo održanje nivoa privredne aktivnosti u turizmu i ugostiteljstvu, jednoj od dve vodeće grane u Nacionalnoj strategiji razvoja.

Sve primedbe upućene su ministru zdravlja Tomici Milosavljeviću čije je ministarstvo iniciralo zakon, s molbom da se još jednom razmotre pojedine zakonske odredbe čije bi bolje definisanje moglo da pomogne da se prevazidje trenutno stanje u ugostiteljskim objektima, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Zakon o zabrani pušenja,   Kragujevac,   Subotica

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.