Uz status uzbunjivača dobila otkaz

Izvor: B92, 02.Jun.2012, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uz status uzbunjivača dobila otkaz

Novi Sad -- Dr Bojana Bokorov sa Instituta za onkologiju Vojvodine dobila je otkaz na fakultetu, iako joj je Agencija za borbu protiv korupcije dodelila status uzbunjivača.

A upravo taj status podrazumeva da u roku od dve godine, dok se ne ispitaju tvrdnje o navodnoj korupciji na koju je ukazivala, ne sme da dobije otkaz.

Od kako je pre godinu i po obavestila državne organe da neki lekari na Institutu za radiologiju trguju listama čekanja na zračenje, odnosno da uzimaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novac kako bi strani pacijenti dobili prednost, dr Bokorov kaže da na radnom mestu trpi mobing, u svim oblicima.

"U prvom redu mi je prećeno krivičnom prijavom od strane direktora, jer sam informisala javnost o onome što se dešava na Institutu, zatim sam naišla na promenu brava službenih prostorija. Takođe mi je zabranjen ulazak u prostoriju gde se nalaze istorije bolesti mojih pacijenata, na osnovu kojih sam htela da pišem radove, naučno-istraživačke, da bih mogla da analiziram rezultate, a u isto vreme da napredujem u struci, odnosno da produžim svoju karijeru docenta”, kaže doktorka Bokorov.

Nemogućnost rada na Institutu dovela je i do otkaza na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.

"Kada je koleginici Bokorov istekao ugovor na mestu docenta, katedra je pokrenula inicijativu i Medicinski fakultet je raspisao konkurs. Konkurs je bio otvoren neko vreme i na taj konkurs se doktorka Bojana Bokorov nije prijavila. Mi ne možemo produžiti ugovor nekome ko se ni ne prijavi", rekao je na to dekan Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, dr Nikola Grujić.

Nakon ukazivanja na korupciju, doktorka Bokorov je zaštićena od otkaza na Institutu za onkologiju, a ne i od otkaza na Medicinskom fakultetu.

"Mi smo reagovali na te informacije i obratili smo se inspekciji rada da proveri da li je postupak njenog otkaza na fakultetu zakonit. Ono što navodi na ozbiljnu sumnju jeste brzina kojom je to rešeno i njeni navodi da je bila onemogućena da se uopšte prijavi za reizbor na mesto docenta jer nije ostvarila dovoljan broj bodova, odnosno naučno-istraživačkih radova", kaže Zorana Marković, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije.

Agencija za borbu protiv korupcije će ispitati i navode doktorke Bokorov da na Medicinskom fakultetu rade i bliski saradnici lekara koje je ona optužila za korupciju. A dok traje sudski proces, na Institutu za onkologiju ne žele da govore o ovom slučaju.
Pogledaj vesti o: Zakon o mobingu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.