Zakon o mobingu
Zakon o mobingu

Zaštitu od zlostavljanja mogu da traže svi zaposleni bez obzira na to da li su u radnom odnosu na određeno ili neodređeno vreme, ili rade po nekom drugom ugovoru preko preko omladinske zadruge, po ugovoru o delu, volonterskom ugovoru, ugovoru o stručnom usavršavanju.

Mobing je i podsticanje kao i navođenje drugih na zlostavljanje. Sam izraz mobing dolazi od engleskog glagola to mob, što znači navaliti ili nasrnuti u masi. Ako je radnik na poslu sistematski maltretiran, ako se vređa, ponižava, zastrašuje, seksualno uznemirava, omalovažava rad, neopravdano radniku nameće uslove rada ili zadatke koji ne važe za druge i to na bilo koji način ugrožava zdravlje čoveka, kada navode radnika da podnese otkaz, i da raskine ugovor na osnovu kojeg radi onda je radnik žrtva zlostavljanja na radu, poznatijem pod nazivom mobing.

Ovakvo ponašanje je zabranjeno i postoje različiti načini zaštite od njega. Zlostavljač može da bude poslodavac, šef, direktor, kolega ili grupa kolega, a žrtva može da bude pojedinac ali i grupa radnika. Postoji pravilnik Ministarstva rada i socijalne politike u kojem je precizno opisano koja se vrsta ponašanja smatra zlostavljanjem na radu.

Da bi neko neprihvatljivo ponašanje bilo okarakterisano kao mobing i da bi žrtva mogla da podnese postupak za zaštitu, takvo ponašanje se mora desiti više puta a ne samo jednom. Ipak postoje slučajevi kada se može zatražiti zaštita i posle jednog incidenta. Reč je o seksualnom uznemiravanju na radnom mestu. Zakon o radu omogućava da posle prvog neprijatnog iskustva na radnom mestu radnik može podneti tužbu protiv zlostavljača i tužbu za naknadu štete. U zavisnosti od načina, stepena i vrste zlostavljanja postoji nekoliko postupaka i mera koje se mogu pokrenuti kako bi se radnik zaštitio. Po pravilu prvo treba unutar firme da se pokrene postupak zaštite posredovanjem između radnika i zlostavljača, u kojem se nalazi rešenje prihvatljivo za obe strane. Ako posredovanje ne uspe, radnik može da podnese tužbu.

Pošto se zahtev za pokretanje postupka zaštite od zlostavljanja podnosi direktoru ili preduzetniku ako je radno lice upravo zlostavljano od strane istog onda se može odmah obratiti sudu. U nekim situacijama bez obzira na druge oblike zaštite protiv onoga ko maltretira radnika može da se podnese krivična prijava javnom tužiocu. Ako postupak posredovanja ne uspe a postoji osnovana sumnja da je zlostavljanje zaista izvršeno poslodavac je dužan da pokrene disciplinski postupak protiv zaposlenog koji je optužen za zlostavljanje. Zlostavljač pod određenim uslovima može i da dobije otkaz.

Skupština Srbije je usvojila zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu, koji zabranjuje bilo koji vid zlostavljanja na radu i u vezi sa radom. Zlostavljanje prema tom zakonu predstavlja svako aktivno ili pasivno ponašanje prema zaposlenom, ili grupi zaposlenih koje se ponavlja, a koje za cilj ima i predstavlja povredu dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, zdravlja i položaja zaposlenog.

Vlada Srbije je na skupštinskom zasedanju prihvatila amandmane kojim se kaznama od 10.000 do 40.000 dinara kažnjavaju poslodavci za neizricanje mere za sprečavanje zlostavljanja do okončanja postupka, kao i ukoliko ne upoznaju zaposlenog sa zabranom zlostavljanja.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Okt.2019, 11:02

VSS pozvao građane da prijave kriminalne radnje i kadrovska zapošljavanja u Vojsci

Vojni sindikat Srbije poručio je danas da će "učiniti sve" da zaštiti svoje članove i sve "časne pripadnike Vojske" i pozvao građane da prijave "kriminalne radnje, mahinacije i kadrovska zapošljavanja u Vojsci", kao i sve ostalo što "šteti njenom ugledu".. "Ponosni smo na oficira koji trenutno prolazi kroz nezakonito šikaniranje, mobing i ponižavanje samo zato što je ustao protiv kriminalnog zapošljavanja četvoro lica, i odbio da sprovede usmene naredbe iz kabineta...

Detaljnije >>


Izvor: JuznaSrbija.info, 15.Okt.2019, 15:34

Načelnik Hitne pomoći u Vranju "optužen" za seksualno uznemiravanje medicinske sestre

Načelnik Hitne pomoći u Vranju optužen za seksualno uznemiravanje medicinske sestre

Medicinska sestra vranjskog Zdravstvenog centra optužuje načelnika Hitne pomoći da joj se "dobacuje", da bi je kasnije preko SMS poruka pozivao na "večernje druženje".

Detaljnije >>

Izvor: JUGpress.com, 11.Okt.2019, 19:48

Vranjski SNS izvređao Narodnu stranku zbog saopštenja o seksualnom uznemiravanju i mobingu

VRANJE. Taman kada pomislite da poraženi politikant Vuk Jeremić i njegovi sledbenici u Vranju neće smeti od srama da se više javljaju iz mišijih rupa u koje su ih građani Srbije oterali oni se jave nekakvim saopštenjem, saopštio je danas vransjki SNS. “Očigledno gospoda iz Narodne stranke lokalnu politiku shvata kao kafanski rekla-kazala politički diskurs i prosto ne znamo kako da definišemo ovaj kvazi politički ispad u vidu polupismenog saopštenja. Gospodo,...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 11.Okt.2019

Novaković: Mobing visokog funkcionera nad zaposlenima u Pokrajinskoj vladi, presedan ako niko ne reaguje

Nekoliko zaposlenih u Banovini interesovalo se o mogućnostima tužbe za mobing protiv pomoćnika sekretara za poljoprivredu Vladislava Krsmanovića, a poslednji u nizu slučajeva je činovnik Slobodan Teofanov, koji je pre desetak dana dobio udarac u glavu na poslu.. Ovo je danas predočio predsednik PO Demokratske stranke i predsedavajući Saveza za Srbiju u Vojvodini Nebojša Novaković, koji je najavio i podnošenje krivične prijave protiv visokog funkcionera u Pokrajini...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 11.Okt.2019

LASCIVNE OPASKE SU NEPRESTANO STIZALE, A ONDA JE USLEDIO MOBING: Medicinska sestra prijavila poruke pa premeštena u Dečji dispanzer?

LASCIVNE OPASKE SU NEPRESTANO STIZALE, A ONDA JE USLEDIO MOBING: Medicinska sestra prijavila poruke pa premeštena u Dečji dispanzer?

Medicinska sestra iz Vranja tvrdi da je načelnik Hitne pomoći godinama uznemirava, on sve demantuje MEDICINSKA sestra Danijela Cvetković tvrdi da godinama trpi seksualno uznemiravanje od dr Slađana Stanisavljevića, načelnika Hitne medicinske pomoći u Vranju. Ona kaže da je problem pokušala da reši u svom kolektivu, ali da je umesto zaštite dobila premeštaj, zbog čega će ceo slučaj prijaviti tužilaštvu. Sa druge strane, dr Stanisavljević kaže da ne želi da...

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Okt.2019, 13:00

Narodna stranka: Novi Jutka u Vranju seksualno uznemirava medicinske sestre


					Narodna stranka: Novi Jutka u Vranju seksualno uznemirava medicinske sestre

Narodna stranka zatražila je danas od nadležnih organa da hitno pokrenu postupak i utvrde odgovornost načelnika službe Hitne pomoći u Vranju i člana SNS-a S.S, koga medicinska sestra Danijela Cvetković i njene koleginice optužuju za višegodišnje seksualno uznemiravanje i mobing.. "Posle Jutke iz Brusa, pojavio se novi Jutka u Vranju. Koliko još Jutki širom Srbije pod zaštitom vladajuće stranke maltretira žene? Oni su prava slika primitivizma i nasilja koje SNS sprovodi...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 10.Okt.2019

Narodna stranka: Novi Jutka u Vranju seksualno uznemirava medicinske sestre

Narodna stranka: Novi Jutka u Vranju seksualno uznemirava medicinske sestre

Narodna stranka zatražila je danas od nadležnih organa da hitno pokrenu postupak i utvrde odgovornost načelnika službe Hitne pomoći u Vranju i člana SNS-a S.S, koga medicinska sestra Danijela Cvetković i njene koleginice optužuju za višegodišnje seksualno uznemiravanje i mobing."Posle Jutke iz Brusa, pojavio se novi Jutka u Vranju. Koliko još Jutki širom Srbije pod zaštitom vladajuće stranke maltretira žene? Oni su prava slika primitivizma i nasilja koje SNS sprovodi nad gradjanima...

Detaljnije >>