Zakon o mobingu
Zakon o mobingu

Zaštitu od zlostavljanja mogu da traže svi zaposleni bez obzira na to da li su u radnom odnosu na određeno ili neodređeno vreme, ili rade po nekom drugom ugovoru preko preko omladinske zadruge, po ugovoru o delu, volonterskom ugovoru, ugovoru o stručnom usavršavanju.

Mobing je i podsticanje kao i navođenje drugih na zlostavljanje. Sam izraz mobing dolazi od engleskog glagola to mob, što znači navaliti ili nasrnuti u masi. Ako je radnik na poslu sistematski maltretiran, ako se vređa, ponižava, zastrašuje, seksualno uznemirava, omalovažava rad, neopravdano radniku nameće uslove rada ili zadatke koji ne važe za druge i to na bilo koji način ugrožava zdravlje čoveka, kada navode radnika da podnese otkaz, i da raskine ugovor na osnovu kojeg radi onda je radnik žrtva zlostavljanja na radu, poznatijem pod nazivom mobing.

Ovakvo ponašanje je zabranjeno i postoje različiti načini zaštite od njega. Zlostavljač može da bude poslodavac, šef, direktor, kolega ili grupa kolega, a žrtva može da bude pojedinac ali i grupa radnika. Postoji pravilnik Ministarstva rada i socijalne politike u kojem je precizno opisano koja se vrsta ponašanja smatra zlostavljanjem na radu.

Da bi neko neprihvatljivo ponašanje bilo okarakterisano kao mobing i da bi žrtva mogla da podnese postupak za zaštitu, takvo ponašanje se mora desiti više puta a ne samo jednom. Ipak postoje slučajevi kada se može zatražiti zaštita i posle jednog incidenta. Reč je o seksualnom uznemiravanju na radnom mestu. Zakon o radu omogućava da posle prvog neprijatnog iskustva na radnom mestu radnik može podneti tužbu protiv zlostavljača i tužbu za naknadu štete. U zavisnosti od načina, stepena i vrste zlostavljanja postoji nekoliko postupaka i mera koje se mogu pokrenuti kako bi se radnik zaštitio. Po pravilu prvo treba unutar firme da se pokrene postupak zaštite posredovanjem između radnika i zlostavljača, u kojem se nalazi rešenje prihvatljivo za obe strane. Ako posredovanje ne uspe, radnik može da podnese tužbu.

Pošto se zahtev za pokretanje postupka zaštite od zlostavljanja podnosi direktoru ili preduzetniku ako je radno lice upravo zlostavljano od strane istog onda se može odmah obratiti sudu. U nekim situacijama bez obzira na druge oblike zaštite protiv onoga ko maltretira radnika može da se podnese krivična prijava javnom tužiocu. Ako postupak posredovanja ne uspe a postoji osnovana sumnja da je zlostavljanje zaista izvršeno poslodavac je dužan da pokrene disciplinski postupak protiv zaposlenog koji je optužen za zlostavljanje. Zlostavljač pod određenim uslovima može i da dobije otkaz.

Skupština Srbije je usvojila zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu, koji zabranjuje bilo koji vid zlostavljanja na radu i u vezi sa radom. Zlostavljanje prema tom zakonu predstavlja svako aktivno ili pasivno ponašanje prema zaposlenom, ili grupi zaposlenih koje se ponavlja, a koje za cilj ima i predstavlja povredu dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, zdravlja i položaja zaposlenog.

Vlada Srbije je na skupštinskom zasedanju prihvatila amandmane kojim se kaznama od 10.000 do 40.000 dinara kažnjavaju poslodavci za neizricanje mere za sprečavanje zlostavljanja do okončanja postupka, kao i ukoliko ne upoznaju zaposlenog sa zabranom zlostavljanja.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Za posao u nemačkoj firmi važe njihovi zakoni: Stigla prva žalba srpskog radnika!

Može li u Nemačkoj da vam se desi da kao radnik ćutite na prekovremene sate, nehumane uslove na radu i mobing? Verovatno mnogo teže...

Izvor: Blic, 15.Apr.2024, 09:40

Detaljnije >>

Nemački zakon važi i ovde: Poslata prva žalba srpskog radnika zaposlenog u nemačkoj firmi

Može li u Nemačkoj da vam se desi da kao radnik ćutite na prekovremene sate, nehumane uslove na radu i mobing? Verovatno mnogo teže nego u Srbiji....

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Apr.2024, 21:49

Detaljnije >>

Politički mobing jer je protiv SNS-a i na poslaničkoj listi - niška opozicionarka svedoči u 15 minuta

Politički mobing jer je protiv SNS-a i na poslaničkoj listi - niška opozicionarka svedoči u "15 minuta"

Nakon što je predložena za narodnu poslanicu u Skupštini Republike Srbije, Vesnu Stojanović u februaru dočekalo je saopštenje da više neće biti rukovodilac Odseka za kapitalne investicije Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj. O političkom mobingu govorila je u emisiji Južnih vesti i rekla da je razlog to što "niko ko se bavi opozicionom politikom ne može da bude rukovodilac".. Iako poverenica stranke Srbija centar za Niš tvdi da nije u pitanju klasična vrsta mobinga...

Izvor: JužneVesti.com, 10.Apr.2024, 10:30

Detaljnije >>

Dostojanstven porođaj, besplatan abortus, zaštita od mobinga - zahtevi Osmomartovskog marša u Nišu

Dostojanstven porođaj, besplatan abortus, zaštita od mobinga - zahtevi Osmomartovskog marša u Nišu

Diskriminacija, rodno zasnovano i akušersko nasilje - neki su od problema žena u Srbiji, na koje su ukazale učesnice Osmomartovskog marša u Nišu. Poruka je i da sistem ne štiti dovoljno žene od nasilja, jer ih je prošle godine ubijeno 28.. foto: Marija V.Građanke i aktivistkinje Centra za devojke, kao i udruženja Romkinja “Osvit” i “Nada”, šetajući centralnim niškim ulicama, poručile su i da su ženama u Srbiji ugrožena prava na bolovanje, na jednaku platu...

Izvor: JužneVesti.com, 09.Mar.2024, 19:29

Detaljnije >>

Lekarke u nemačkim bolnicama: diskriminacija i mobing

Lekarke u nemačkim bolnicama su sistematski u nepovoljnijem položaju od muških kolega, pokazuje jedno novo istraživanje.

Izvor: Deutsche Welle, 08.Mar.2024, 12:51

Detaljnije >>

Suđenje po tužbi za mobing u Subotici: Tužilja optužila sudiju da je podlegla političkim pritiscima

Na Višem sudu u Subotici danas je nastavljeno suđenje po tužbi za mobing koju je protiv direktorke Gerontološkog centra Subotica Brankice Tešanović...

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Mar.2024, 00:22

Detaljnije >>

Dugoćuteći direktor ZC Vranje: Dr Đorđević prikriva mobing nad osobljem!?

VRANJE. Dr Saša Đorđević, direktor Zdravstvenog centra u Vranju, ne. oglašava se skoro mesec dana o žalbama zaposlenih žena na. mobing na radnim mestima, niti odgovara na pitanja medija. Regionalna informativna agencija JUGpress se putem mejla obratila. dr Đorđeviću osmog februara sa pitanjem o mobingu nad zaposlenim. ženama, ali odgovor iz ZC Vranje nije stigao, kao ni demant vesti koja. se pojavila na portalu agencije!?

Izvor: JUGpress.com, 26.Feb.2024, 20:37

Detaljnije >>