Sindikati: Da radnici ne budu savremeni robovi i digitalni nadničari, da radnik živi, a ne preživljava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Apr.2018, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati: Da radnici ne budu savremeni robovi i digitalni nadničari, da radnik živi, a ne preživljava

Zahtevamo da poslodavci prestanu da se ponašaju kao robovlasnici, a država da stane na stranu onih koji stvaraju društveno bogatstvo, da ih zaštiti od mobinga, da kazni one koji šikaniraju sindikalce i uzbunjivače i one koji ne isplaćuju plate, poručuje se danas u Prvomajskom proglasu Saveza samostalnih sindikata (SSSS).

Sindikalci zahtevaju da im se omogući nesmetano osnivanje sindikalnih organizacija, da se znaju radnička prava, da se poštuju zakoni i Ustav Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Kako ističu, 1. maj je nekada bio svetkovina radništva i simbol radničkog bunta i državni praznik u slavu radničkih prava.

Danas, kada radnici postaju savremeni robovi, digitalni nadničari neoliberalnog kapitala, Prvi maj - Međunarodni dan rada, dobija drugačiji karakter. Posebno u Srbiji, gde dobar deo građana nema posao, a onaj drugi od plate ne može ni da preživi, ukazuje SSSS, uz ocenu da je borba za radnička prava postala borba za radno mesto i bilo kakav posao.

Za nas je, međutim, Prvi maj već odavno simbol radnika i nemamo pravo da ćutimo, u ime nas, naše dece, ali i u znak sećanja na sve one koji su utrli put tradiciji dugoj 132 godine, ističu sindikati.

Hoćemo da praznik radnika i radničkog pokreta i dalje živi.

Da živi radništvo u Srbiji. Da se poštuje radnik. Da se otvaraju radna mesta i sačuvaju postojeća, poručuju.

Takođe, da mladi dobiju šansu, ali da i oni pred kraj svog radnog veka ne razmišljaju kako će živeti kada odu u zasluženu penziju. Da se plate isplaćuju i rastu, a radnik oseti pozitivne rezultate poslovanja preduzeća u kom radi.

Da se, pre svega, poštuje radnik. Da ne bude samo jeftini deo mašine, utrošak kapitala, da mu se omogući da ostvaruje i društvena i kulturna prava neophodna za svoje dostojanstvo i za slobodu razvoja svoje ličnosti.

Da živi, a ne preživljava, da stvara, ali i uživa u blagodetima društvenog bogatstva. Da u svom radu nalazi zadovoljstvo i potvrdu svojih sposobnosti. Da svi građani, posebno mladi, veruju u bolje sutra. Da radnici budu nosioci progresa, poručuje se u proglasu.
Pogledaj vesti o: Zakon o mobingu,   Prvi maj

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.