Izvor: Luftika.rs, 17.Jun.2021, 11:44

Profesor Prokić sa FDU optužen za sekusalno zlostavljanje, Dragan Petrović Pele kaže da se studenti suočavaju i sa mobingom

Glumac i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti Dragan Petrović Pele kaže da se na Fakultetu dramskih umetnosti studenti suočavaju i sa slučajevima mobinga te da je on lično uvek bio podrška studentima koji su mu se žalili na odnos pojedinih profesora. Ipak, kako objašnjava, nije bio upoznat sa slučajevima seksualnog zlostavljanja te da niko od studenata do sada nije prijavio šta se dešavalo.
– Nije moje da komentarišem izjavu studentskog parlamenta, to je nezavisno telo i oni >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << imaju prava da daju svoje saopštenje onako kako misle da je ispravno – rekao je Petrović u gostovanju na televiziji Prva.
Kako kaže, u nezahvalnoj je poziciji jer ne može ni sam da razume koga on kao profesor zapravo zastupa.
– Postao sam kao neki drveni advokat FDU, ne znam koga zastupam, da li sebe, fakultet, kolege profesore, studente? To je veoma nezahvalna pozicija. Na ovom mestu bi trebalo da sedi dekan FDU profesor Miloš Pavlović. Postoji i savet FDU, pa i predstavnici studentskog parlamenta, koje isto možete da pozovete ovde – rekao je glumac.
Profesori su na fakultetu zbog studenata, smatra glumac i profesor.
– Kada je reč o zlostavljanju na FDU, mislim da govorim u ime ostalih kolega sa Katedre za glumu, kod nas niko ništa nije prijavio do sada da se dešavalo – rekao je Dragan Petrović Pele.
Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu ima deset departmana, a svaka katedra je za sebe.
– Moj pristup je da ostavljam punu slobodu studentima, ne razuzdanost i anarhija, već sloboda izraza na sceni. to je insipracija, relaksacija, koncentracija, pažnja. Nisam pobornik teorije da je u celom postupku glavna provokacija. Provokacija ne, to može da bude koristan alat, ponekad, malo. Provokacija je izazivanje. To je osetljivo polje i to je bolje ne dirati, eventualno ako čovek zna šta radi može da bude koristan alat. To su mladi ljudi, oni su svi osetljivi, tu se radi sa emocijama, to su manje grupe od 12 studenata. Ja se trudim da bude jednak broj momaka i devojaka. To je vrlo jedan osetljiv posao koji morate da radite pažljivo – objasnio je on.
Glumac je rekao i da je pre nego je što je čitava priča o sekualnom zlostavljanju došla do medija, reagovao na prijave pojedinih studenata u slučajevima koji liče na mobing.
– Vrlo oštro sam reagovao na neke stvari koje su mi studenti govorili o tome šta im se dešava na časovima nekih profesora. Reagovao sam na grubost, na neke reči koje su izgovorili, termine koje su koristili, omalovažavanje, na nešto što je ličilo na mobing. Ne možete da ne reagujete ako čujete da studente glume zovu „glupci“.  Nisam osećao potrebu da zbog toga tužim nekoga. Kolegijalno je ljudski i uljudno da kažete kolegi da ne rade to više. Reaguju svi ok, kažu da nema nikakvih problema – nećemo to više – i tu se sve završi – objasnio je on dodajući da se ne radi o slučaju profesora Prokića koji je optužen za seksualno uznemiravanje, piše Nova.
Podsetimo, Andrea Pjević, studentkinja prodekanka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, na svom profilu na Fejsbuku objavila je saopštenje Studentskog parlamenta ovog fakulteta, a povodom tužbi za seksualno uznemiravanje koje su studentkinje podnele protiv Nenada Prokića, redovnog profesora na FDU.
„Obaveštavamo studente da je do Studentskog parlamenta stiglo pet prijava za seksualno uznemiravanje od strane profesora Nenada Prokića. Jedna od prijava obuhvata šest studentkinja. Prijave se odnose na period od 1997. do 2020. godine, a od svih pet prijava samo jedna je mogla da bude procesuirana jer je primljena od aktuelne studentkinje“, navodi se u ovom saopšenju.
Navodi se da je Nenad Prokić putem aplikacija Viber, Mesindžer i sms-a slao neprimerene fotografije i poruke sa seksualnim konotacijama obično pred izlazak na diplomski ispit na kom je bio mentor, upućivao je telefonske pozive sa predlogom za viđanje, pozivao je studentkinju u stan na večeru, na hodniku je hvatao studentkinje oko struka, na časovima ih je dodirivao po leđima i zatezao im zadnji deo brushaltera.
Dalje se navodi da je tokom postupka pred Etičkom komisijom FDU, Nenad Prokić u pismenom obraćanju Komisiji pretio da će u slučaju bilo kakvih sankcija podići tužbu protiv Fakulteta kao i pojedinačne tužbe protiv svih članova Etičke komisije. Nakon toga, žalbu je prosledio svim članovima Katedre dramaturgije, u vidu dokumenta imenovanog tako da otkrije identitet žrtve.
Fakultet dramskih umetnosti (FDU) uputio je juče javno izvinjenje svim bivšim studentkinjama koje su bile žrtve seksualnog uznemiravanja, a na čije prijave u ovom trenutku nije moglo adekvatno da se reaguje zbog zakonskih ograničenja.

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.