Opozicija na nogama, drže poslovnike i transparente

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2018, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija "na nogama", drže poslovnike i transparente

Poslanici više opozicionih stranaka u Skupštini Srbije kritikovali su danas amandmane koje je podnela Srpska napredna stranka, uz obrazloženje da vlast želi da sakrije "budžet i loše zakone" koji se donose, a jedan deo vremena su proveli „na nogama" držeći transparent "Ne blokirajte rad skupštine amandmanima".

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izrekla JE opomene poslaniku Dušanu Petroviću i Bošku Obradoviću zbog toga što su, kako je rekla, urlali. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Gojkovićeva je poručila i da se ne plaši bez obzita na to šta su planirali da urade.

Atmosfera u parlamentu je tokom celog dana usijana, poslanici opozicije uglavnom govore povišenim tonom uz poruke da "neće više ćutati", a sednica protiče tako što oni reklamiraju povrede Poslovnika.

Ranije je šef poslanika SNS-a Aleksandar Martinović ocenio da "postoji pakt protiv Srbije, ali unutar nje", a opozicija odgovorila da im se crtaju mete.

Sanda Rašković Ivić je rekla da je nosila "masku" zbog količine mržnje koju emituje Martinović.

"Martinović nam sudi bez suda, bez porote. On se sada smeje, jer ne zna šta bi drugo rekao. Možda će kasnije reći, kad se stvari promene - priznajem, bio sam magarac", rekla je Rašković Ivićeva.

Demokrata Radoslav Milojičić rekao je neće dozvoliti maltretiranje koje traje sedam godina, a oličeno je u svima koji sede na mestu predsedavajućeg.

"Je l' mogu da vas zamolim, onako otprilike, koji je član prekršen", upitala je Gojkovićeva.

"Potpuno je svejedno ko sedi na vašem mestu, svi se ponašate u skladu s voljom i željom jednog čoveka, Aleksandra Vučića, koji maltretira političke protivnike, koji ne želi drugačije mišljenje, gasi medije i kinji Srbiju. Već devet godina, ako uračunamo one dve, 1998. i 1999, kada je dobio stan dok su na nas padale bombe", rekao je Milojičić.

Predsednica parlamenta rekla je da će biti prvi poslanik kome će morati da oduzme mogućnost da nastavi da vređa predsednika Srbije.

"Molim vas da me ubijete, streljate kad dođete na vlast, da me katranišete. Spremna sam da me smenite odmah, u narednih pola sata, ali ne može ovako", rekla je Maja Gojković.

Iz poslaničkog kluba Demokratske stranke pozvali su poslanike vladajuće koalicije da odustanu od amandmana i da nastave s pristojnom raspravom bez sejanja mržnje, kako to, kažu, rade sve vreme.

Poslanik na listi SDS-a Miroslav Aleksić kritikovao je kako Maja Gojković vodi sednicu rekavši da oduzima vreme poslaničkoj grupi bez osnova.

"Nemate pravo to da radite i da gušite slobodu govora u ovom domu. Ako se bojite istine, izađite i nemojte da slušate, a ne možete da nam zapušiti usta. Kršite poslovnik, ako želite da polemišete s poslanicima, siđite u klupe, a ne da sve vreme zloupotrebljavate mikrofon koji je kod vas uključen non-stop i da nam držite lekcije i puštate Martinovića da širi nasilje i mržnju, kao da nam nije dosta mrtvih i razbijenih glava u Srbiji", rekao je Aleksić.

On je dodao da sve što se dešava na ulicama poput razbijenih glava, jeste rezultat sedmogodišnje vladavine SNS.

"Pretpostavljam da i ja nekog predstavljam. Izgleda ne predstavljam građane Srbije. Hvala puno na tome. Nažalost moja uloga je ovde da odgovorim na svaku povredu poslovnika", odgovorila je Maja Gojković.

Ona je dodala da će pustiti sve poslanika opozicije da kažu šta žele, iako ne govore o amandmanima i da joj je vrlo jasno o čemu se radi.

"Verovatno se sutra ovde nećete ni pojaviti", rekla je Gojkovićeva.

"Ja jako dobro slušam, za razliku od onih koji unapred dolaze sa deset kila i 500 tona mržnje u parlament. Ja nikog ne mrzim, pokušavam da časno svoj posao obavljam ovde, onoliko koliko mi vi dozvoljavate", rekla je ona.

Dodala je da se na snimku koji danas ide u svaki dom vidi šta se dešava i ko je nasilan, a ko sedi i pokušava da nešto uradi.

"Užas šta je doživljavam, užas. Mislim da to niko nije zaslužio", rekla je predsednica Skupštine.

Povredu poslovnika reklamirao je i poslanik SDS-a Marko Đurišić, rekavši da se opoziciji crtaju mete na leđima.

"Mislite da ćemo mi ovde ćutati i trpeti? Nećemo, javljaćemo se, govoriti, vaša je obaveza da poslaniku koji se javlja po povredi poslovnika date reč, ne možete da odlučite unapred da li je neko zloupotrebio poslovnik", rekao je Đurišić.

Gojković: Pogledajte „Vrat od stakla", kupiću vam karte

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da je opozicija isplanirala da napravi haos danas u parlamentu i uz poruku da je 2000. godina odavno prošla, pozvala ih da pogledaju predstavu "Vrat od stakla" Biljane Srbljanović u režiji Jagoša Markovića u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u kojoj su, kaže, sumirani rezultati petooktobarske politike.

Posle serije reklamiranja povreda poslovnika i kritike opozicije amandmana koje su podneli poslanici vladajuće koalicije, Gojkovićeva im je odgovorila iz klupe.

Nije je, kaže, mrzelo da pogleda koliko amandmana je podnela opozicija na budžet i videla je, dodaje, da su "bukači" podneli 75 amandmana, što znači da je očigledno da predlogu budžeta za 2019. godinu nisu imali šta da zamere i da zapravo oni nisu želeli da se raspravlja o republičkoj kasi.

Ponašanje opozicije je nazvala „lošom predstavom" i poručila da je 2000. godina prošla i da je tada bilo dobrih, ali više loših stvari zbog čega je opozicija, ocenjuje, izgubila izbore.

"Vas 40 je ponovilo da crtamo metu. Ponavljate jednu istu rečenicu, a vređate nas koji podržavaju rad vlade i one iz opozicije koji nisu hteli da vam se pridruže i nose maske, skaču…", rekla je Maja Gojković.

Ona je rekla da predstavu treba da pogledaju i vide šta o 5. oktobru misli neko ko je "jurišao" s njima, šta misli o rezultatima i "njihovoj vladavini".

Osvrnula se i na opaske opozicije o nagradi „Zlatni lav" koju je za mir dobio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Gojkovićeva kaže da je ista nagrada po vrednosti i kriterijumima ona koju je u Berlinu dobio Zoran Đinđić - „Bambi", pa mu se, kaže, niko nije smejao.

Predsednica parlamenta je zaključila da je opozicija uradila sve da se ne raspravlja o budžetu.

"Šta radite, bre, ljudi? To nikom nije jasno, osim što hoćete da ugrozite pozicije Srbije u ne lakom momentu. Vas građani Srbije ne mogu da shvate, na lošem ste putu, ako su vam plate male, kupiću vam ja ulaznicu za predstavu 'Vrat od stakla'", rekla je Gojkovićeva.

Jovanović: Vodi se „đilkoš diplomatija“

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je danas da je Srbija više nego ikada u sukobu sama sa sobom, pre svega zato što ne postoji jasno definisan cilj društva, evropska perspektiva Srbije, i istovremeno poručio da će se ta stranka vratiti u politički život zemlje, ali ne kao "džak za udaranje".

"LDP će se vratiti i u parlament i u politički život zemlje, ne kao džak za udaranje, nego onakvi kakvi treba da budemo zbog zemlje koja je osuđena na izbor između (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića i još gore opozicije", rekao je Jovanović novinarima u Skupštini Srbije.

On je naveo da politika LDP-a nije nestala i dodao da ona ne može da se proda, mada niko, kako kaže, ne bi ni hteo da je kupi.

"Četiri godine statiram i dokazujem ono što je (bivši predsednik Hrvatske Stipe) MESIĆ davno rekao za mene, da sam živi primer da je materija neuništiva", rekao je Jovanović.

On se osvrnuo i na to da niko u parlamentu danas nije pomenuo takse koje je Priština podigla na robu iz centralne Srbije, a kritikovao je i rad ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, rekavši da se "vodi đilkoš diplomatija".

"Dačić kaže - ne mogu da verujem da Evropa ne može ništa da uradi. Ko kaže da ne može? Evropa nam je pokazala gde smo. Kad vodimo 'đilkoš diplomatiju', onda završimo onako kako završi svaki provincijalni đilkoš", rekao je Jovanović.

"Mi od ( austrijskog kancelara Sebastijana) Kurca očekujemo da nam pomogne da rešimo probleme s Prištinom? To možda može ujutro u tri sata pijan u Guči pod šatorom da radi, ali kao ministar spoljnih poslova na tako nešto nema pravo", dodao je Jovanović.

Ocenio je da je Srbija žrtva "đilkoš politike" i junačenja i držanja lekcija drugima.

"Dok ti s druge strane muftija lepi sto evra na čelo, a ti pevaš Erdoganu. Je l' Erdogan priznao Kosovo? Jeste. Je l' lobirao da Kosovo uđe u Interpol - lobirao. Pa što njemu pevaš 'Osman agu', a nama deliš lekcije o patriotizmu", upitao je Jovanović.

PG SPS osudila kritiku lidera LDP srpske spoljne politike

Poslanička grupa SPS najoštrije je danas osudila kritiku lidera Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića srpske spoljne politike i šefa diplomatije Ivicu Dačića.

"Potrošeni i izlizani političar Čedomir Jovanović po ko zna koji put pozorišnom dramaturgijom pokušava da obezvredi izuzetne napore i velike rezultate koje je postigla srpska diplomatija u borbi za zaštitu prava srpskog stanovništva na Kosovu, kao i borbi za zaštitu interesa Srbije i njenih građana", kaže se u saopštenju koje je potpisao zamenik PG SPS Neđo Jovanović.

Ocenjuje da "uličarski žargon i uvrede koje u zadnje vreme upućuje ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću govore isključivo o moralnom liku Čedomira Jovanovića", koji, s obzirom da nema argumenata kojima bi osporio izvanredne rezultate rada Ivice Dačića pribegava omalovažavanju i ponižavanju".

Podneto više od 520 amandmana

Skupština Srbije nastavila je danas rad raspravom o amandmanima na Predlog zakona o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja na koji je podneto više od 520 amandmana.

Na predloženi budžet za sledeću godinu i set pratećih zakona podneto je 179 amandmana, a Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo ocenio da 34 nisu u skladu sa zakonima.

Poslanik Nove Srbije - Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović kazao je da praksa podnošenja amandmana na prvi član prve tačke traje već godinu dana i da vlast na taj način želi da onemogući opoziciju da govori.

"Nigde u parlamentarnom svetu ne postoji da većina podnosi amandmane, da ih vlada odbije i da se na taj način uskrati opoziciji da govori, jer će se pričati samo o prvoj tački", rekao je Vukadinović.

On je naveo da je predloženi budžet najvažnija tačka o kojoj bi trebalo da se raspravlja, ali da poslanici neće stići da razgovaraju o tome.

Vukadinović je kritikovao predloženi budžet, jer se u njemu predlaže 250 miliona dinara za izgradnju Nacionalnog stadiona.

Gojković mu je odgovorila da ne može da govori o čemu hoće i pozvala ga je da se vrati na tačku dnevnog reda (Predlog zakona o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja) istovremeno ga pozivajući da ne iznosi "izmišljotine" o radu parlamenta.

"Nemojte da mutite vodu da vas neko sprečava da govorite o dnevnom redu. Dužna sam da usmerim poslanike da govore o amandmanima koji su predloženi na prvu tačku. Ne mogu da dozvolim da se plasiraju izmišljotine o radu parlamenta", rekla je predsednica parlamenta Maja Gojković.

Vukadinović je kazao, obraćajući se Gojković, da mu može oduzeti reč ili da ga kazni, ali da on mora da obavesti javnost da se neće govoriti u pojedinoštima o budžetu za 2019. godinu.

"Mi sve vreme radimo striktno po Poslovniku o radu skupštinu. Svako ima vreme koliko je dobio na izborima, ni manje ni više. Ako imate amandmane, iskoristite svoje vreme ili vreme koje ste dobili pravljenjem novih poslaničkih grupa, ali nemojte da pričate da nešto nije u skladu sa Poslovnikom", rekla je Gojković.

Sednicu je obeležila nova polemika između poslanika SRS i SDPS koja u parlamentu traje već neko vreme, a počela je uoči izbora za Nacionalne savete nacionalnih manjina.

Poslanica SRS Vjerica Radeta ponovo je postavila pitanje premijerki Ani Brnabić dokle će ministar Rasim Ljajić biti u Vladi Srbije, a poslanik SDPS Muamer Bačevac je rekao da su radikali "najamnička partija koja ne brine o interesima Srbije".

Rekao je da su radikali stranka u umiranju, a da je predsednik SRS Vojislav Šešelj rijaliti zvezda koja sebe naziva vojvodom, što je, kako je naveo, skrnavljenje "Stepe Stepanovića".

On je rekao i da je Šešelj isterao jednu porodicu iz Hrvatske iz Zemuna kako bi u taj stan uselio svoju najbližu saradnicu.

"Eto kako se brani Srbija, otimanjem tuđeg", rekao je Bačevac.

Radeta je podsetila da je Ljajić 2012. godine rekao da je njegova koalicija sa SNS diskutabilna sa moralnog aspekta i da je to uradio da bi sačuvao stranku, te da je molio Borisa Tadića da mu dozvoli da se prikloni SNS.

"Nije dobio tu saglasnost, onda je rekao da to što radi jeste diskutabilno sa moralnog aspekta", rekla je Radeta. Kaže i da Bačevac brani Ljajića, jer mu je "omogućio da napravi velelepnu vilu i to na trotoaru u Novom Pazaru".

"Da sam predstavnik EU sad bih pozvala obe strane na smirivanje situacije… ali u ime parlamenta vas molim da se vratimo na dnevni red", rekla je Maja Gojković.

Povredu Poslovnika o radu reklamirao je i Nemanja Šarović iz SRS, a Gojkovićeva je onda odredila pauzu od 10 minuta rekavši da "ne može da sluša tirade o povredi poslovnika i da trpi maltretiranje na poslu".

"To se zove politički mobing", rekla je Gojković.

Rašković Ivić: SRS i SNS u koaliciji u skupštini

Šefica poslaničke grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije u Skupštini Srbije Sanda Rašković Ivić ocenila je danas da je u parlamentu na neki način "obnarodovana nova koalicija", koalicija Srpske napredne stranke (SNS) i Srpske radikalne stranke (SRS).

Prema njenim rečima, te dve poslaničke grupe podnele su veliki broj amandmana na prvi član prve tačke dnevnog reda sednice parlamenta, kako bi opoziciji onemogućili da govori o Predlogu budžeta, jer će vreme od 600 minuta za raspravu u pojedinostima biti potrošena na Predlog zakona o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.

Navodeći da je šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović na sednici kazao da je "opozicija poslata u skupštinu da bi opstruisala rad", Sanda Rašković Ivić kaže da se u parlamentu nastavlja s nekadašnjom praksom da se opozicija naziva izdajnicima.

"Nastavlja se crtanje meta opoziciji", rekla je Rašković Ivićeva.

Ona je ocenila da Predlog budžeta za 2019. godinu nije samo izborni, već je "leglo neodgovornosti i lopovluka".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština raspravlja o budžetu, oštra polemika vlasti i opozicije

Izvor: RTS, 03.Dec.2018

Poslanici Skupština Srbije razmatraju predlog budžeta za narednu godinu, a dosadašnju raspravu obeležile su međusobne optužbe poslanika vlasti i opozicije. . Oštru polemiku poslanika vlasti i opozcije pokrenula je tvrdnja...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.