Izvor: B92, 08.Maj.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš: Optužbe za mobing u bolnici

Niš -- Grupa zaposlenih u Psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici kod Niša zahteva smenu direktora bolnice Milana Stanojkovića zbog toga što ih on "godinama zlostavlja".

Štrajkači kažu da pacijenti zbog ovoga neće trpeti. Upravni odbor bolnice smatra da paušalne optužbe nisu razlog za smenu direktora. Među 21 zaposlenim u Psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici koji su počeli štrajk glađu su lekari, medicinske sestre, tehničari, administrativni radnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i pomoćno osoblje.

Oni optužuju direktora Milana Stanojkovića za mobing.

"Ovo je štrajk za dokazivanje istine, svako je doživeo svoju sopstvenu šikanu, bile su upotrebljavane najgrublje reči, omalovažavanje, pretnje, ucene", kaže Dragan Vukić, specijalista neuropsihijatrije.

Doktorka Irena Milić tužila je direktora za uvredu, posle čega je, kako tvrdi, preživela golgotu.

"Pod tolikim pritiskom, tolikim naletom mržnje, iako sam ja kao terapeut pripremljena i trenirana da nosim u sebi neprijateljske emocije i animozitet, ja sam nakon tog razgovara sa njim o odustajanju od tužbe, posle 28 dana dobila infarkt miokarda", kaže Milićeva.

Većina štrajkača se žali na to da ih je direktor često premeštao sa jednog radnog mesta na drugo.

Direktor Milan Stanojković je na službenom putu van zemlje, a član Upravnog odbora bolnice Zoran Stevanović objašnjava da su svi lekari u bolnici stručni za rad na svim psihijatrijskim odeljenjima.

"S obzirom na mali broj lekara specijalista i veliki broj odeljenja, nekada je neophodno da se neki lekar premesti sa jednog odeljenja na drugo. Premeštaji, kad god su vršeni, vršeni su zbog potrebe službe, da bi se obezbedio normalan i nesmetan rad tog odeljenja", tvrdi Stevanović.

Štrajkači kažu da su primorani na ovaj korak jer na njihove žalbe do sada nijedna nadležna institucija nije reagovala.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da će se sledeće nedelje izjasniti o smeni direktora, kada se obavi vanredna kontrola stručnog rada u bolnici.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.