Mobing ne morate da trpite (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 04.Feb.2015, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mobing ne morate da trpite (VIDEO)

Broj prijavljenih slučajeva mobinga u Srbiji je sve veći. Samo prošle godine pokrenuto je 6 sudskih sporova. Ono što žrtvama nedostaje su informacije da mobing nisu dužne da trpe, jer postoje mehanizmi zaštite, kažu u Udruženju “Stopmobing Srbija“.
Prošle godine, na adresu Udruženja „Stopmobing Srbija“ stiglo je 176 prijava. Većina je rešena mirnim putem, posredovanjem između zaposlenog i poslodavca, što je najpovoljnije rešenje za zlostavljenog i za preduzeće. >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << Svih 6 pokrenutih sudskih slučajeva, izgubili su moberi.
Pored nadređenog, mober-lice koje kontinuirano lično i profesionalno zlostavlja i povređuje osobu na radu, ili ugrožava njena prava, slobode i sposobnosti može biti i osoba koja sa njom radi.
S druge strane, žrtve mobinga jesu kompetentne, ali osobe koje imaju manjak samopouzdanja zbog straha od suprotstavljanjna, od gubika posla, produžavanja mobinga i nemogućih zahteva poslodavca. Ukoliko žrtva ne zatraži pomoć stručnjaka, posledice mogu biti dugotrajne.
U Nišu, zaposleni u JKP “Mediana“ postali su punopravni članovi Udruženja „Stopmobing Srbija“. Na poziv direktora održana su predavanja o “Prevenciji zlostavljanja na radu“, kako za menadžment tako i za članove sindikata.
Prethodnih godina, mobing je bio teško dokaziv. Situacija se, međutim, menja, tako da postoji spektar mehanizama, kako bi se utvrdila istina.
„Stopmobing Srbija“ prikupljaće potpise građana za pooštravanje zakonskih sankcija za mobre. Telefon Udruženja  je 064-84-73-700. Ima 64.000 članova u 16 povereništava od Subotice do Vranja. Mesečna članarina je 35 dinara, a za nju se mogu dobiti saveti i besplatna advokatska pomoć.

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.