Mobing na Filozofskom: SANU podržala prof. Radojević

Izvor: Mondo, 04.Apr.2019, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mobing na Filozofskom: SANU podržala prof. Radojević

Odeljenje istorijskih nauka SANU podržalo je profesorku Miru Radojević sa Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta kojoj pojedinci sa matičnog fakulteta pokušavaju da ospore unapređenje u zvanje redovnog profesora.

Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac Ilustracija

Iz SANU navode da se time dovode u pitanje i njen ostanak na fakultetu, te smatraju da je to nedopustivo za rad Filozofskog fakulteta, kao i bilo koje druge visokoškolske ustanove.

"Velika >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je šteta već učinjena, a na odgovornima je da postojeću situaciju razreše kako bi ona bila bar umanjena", navodi se u saopštenju članovu Odeljenje istarijskih nauka SANU.

Ometanje od oktobra

U saopštenu SANU dodaju da se zlonamernim optužbama ometa njeno unapređenje u zvanje redovnog profesora još od oktobra prošle godine. Da se neutemeljenim i nestatutarnim prigovorima na pozitivan referat stavljaju proceduralne prepreke, a da je uprava fakulteta nespremna da je zaštiti od takvog nekolegijalnog odnosa. "U pitanje se čak dovodi i njen dalji ostanak na fakultetu", zaključuju iz SANU.

Dodaju da je sticanje zvanja redovnog profesora kod Mire Radojević zasluženo i nesporno, te da zbog tog osporavanja najširi stručni i naučni krugovi "izražavaju čuđenje i zgražavanje".

Podsećaju da je prof. Radojević dopisni član SANU, autor sedam knjiga, od kojih su dve napisane u koautorstvu, da je napisala više od 100 naučnih radova i udžbenik iz istorije za četvrti razred gimnazije.

Učestvovala je na više od 50 naučnih skupova u zemlji i inostranstvu, bila gostujući predavač na Masarikovom univerzitetu u Brnu, Istorijskom fakultetu u Kursku, predavala na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova Srbije, sarađivala sa brojnim kolegama iz Evrope.

Navode i da je predsednik UO Arhiva Jugoslavije, član Uređivačkog odbora Srpske enciklopedije i Uređivačkog odbora Srpskog biografskog rečnika, član redakcije Zbornika Matice srpske za istoriju.Zatim i rukovodilac Centra za istoriju Jugoslavije Filozofskog fakulteta, saradnik brojnih naučnih časopisa.

Dobitnik je nagrade"Ilarion Ruvarac" koji dodeljuje Matica srpska, plakete Kolarčeve narodne zadužbine u posebnog priznanja za doprinos nauci na 62. Međunarodnmnom sajmu knjiga u Beogradu.

Najveće priznanje dobila je, kažu, od svojih studenata koji su je kao jednog od omiljenih profesora odabrali za mentora 172 diplomska rada, 64 završna master rada i 12 doktorskih disertacija.

"Uprkos ovim pokazateljima na Odeljenju za istoriju je od strane jedne grupe nastavnika izložena višegodišnjim pritiscima i progonu izazvanih prevashodno doslednim otporom koji pruža sve radikalnijem narušavanju akademskih vrednosti i merila", navode iz SANU.

Javnu podršku vanrednom profesoru Miri Radojević dalo je 14 članova Odeljenja istorijskih nauka SANU među kojima su Vasilije Krestić, Desanka Kovačević Kojić, Gojko Subotić.
Pogledaj vesti o: Zakon o mobingu

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.