Ko šikanira na Fakultetu umetnosti

Izvor: Danas, 07.Dec.2015, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko šikanira na Fakultetu umetnosti

Niš - - Agencija za borbu protiv korupcije i Više javno tužilaštvo u Nišu započeli su proveru zakonitosti niza odluka dekanice niškog Fakulteta umetnosti Suzane Kostić, po prijavi otpuštenog radnika fakulteta Vladimira Stanimirovića. Niški Viši sud i Komitet za profesionalnu etiku Univerziteta u Nišu prethodno su već izrekli pravosnažne presude Kostićevoj zbog mobinga, odnosno pokušaja zaustavljanja u napredovanju profesorke Hristine Vuković Jovanović. Uprkos tome, dekanica, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << koja kategorički negira propuste, uživa podršku Saveta fakulteta, a prilikom reizbora, pre više meseci, dobila je i većinsku podršku zaposlenih.

Stanimirović u predstavci Agenciji tvrdi da je dekanica od dolaska na funkciju 2012. "bez javnog konkursa i saglasnosti nadležnog Ministarstva" zaposlila devet osoba na poslovima nenastavnog osoblja. Od tih devetoro čak je sedmoro "bez ijednog dana radnog staža", a među njima je i sin predsednika Saveta fakulteta Dragana Žunića. Dekanica je istovremeno, kako tvrdi, njega i kolegu Milana Đorđevića otpustila "iz osvete", a Marka Andelića i Aleksandra Janoševića je "šikaniranjem i maltretiranjem naterala da daju otkaze".

On precizira da je dobio otkaz u februaru ove godine, nakon što je prethodno "ekspresno promenjen Pravilnik o sistematizaciji, njegovo radno mesto stručnog saradnika za nastavu i studentska pitanja ukinuto, a on proglašen za tehnološki višak". Navodni razlog za otpuštanje je njegova indirektna podrška na službenom Fejsbuku fakulteta profesorki Vuković Jovanović, koja je dekanicu tužila za mobing. Njegova supruga, Vesna Rilak Stanimirović, inače vanredna profesorka na ovom fakultetu, koja je na sudu svedočila u korist koleginice Vuković Jovanović, sprečena je u napredovanju, tvrdi on u predstavci.

Stanimirović podseća da se i u presudi Višeg suda, koji je Apelacioni sud potvrdio, kao i u odluci Komiteta za profesionalnu etiku o izricanju javne opomene, ocenjuje da je Kostićeva nedozvoljenim sredstvima vršila pritisak da Vuković Jovanović ne bude izabrana za vanrednu profesorku glavnog predmeta na Katedri za klavir. Dekanica je, kako se navodi, odugovlačila konkurs, pisala prigovor Komisiji na pozitivan izveštaj,"podsmevala" se profesorki na sednici Izbornog veća, "uveravala kolege da ona nije dobar stručnjak, pedagog, pa ni čovek", a pre njihovog konačnog glasanja zapretila da "paze šta rade", jer ona ne ispunjava uslove za izbor, zbog čega će fakultet ostati bez akreditacije i "staviti katanac u bravu". Vuković Jovanović je mesecima kasnije ipak izabrana - odlukom Senata Univerziteta.

Stanimirović kaže da Zakon o visokom obrazovanju i Statut Fakulteta umetnosti propisuju da dekanu koji prekrši Kodeks profesionalne etike, odnosno kome bude izrečena pravnosnažna osuđujuća odluka Komiteta za profesionalnu etiku, kao što je slučaj sa Kostićevom, prestaje mandat. Dekanica Kostić bi stoga morala da bude razrešena, a Savet fakulteta da imenuje v. d. dekana i pokrene postupak za izbor novog, upozorava.

- Sve su ovo neosnovane optužbe simptomatično malog broja ljudi na fakultetu, koji su, međutim, izuzetno uporni, a neki od njih skloni i ozbiljnim pretnjama, kaže dekanica Kostić.

- Reč je o ljudima koji su imali funkcije ili su dobili zaposlenje u vreme prethodnog rukovodstva, kada je fakultet pored ostalog četiri godine bio bez akreditacije. Mi smo uspeli da obezbedimo akreditaciju za devet meseci, kao i da postignemo niz drugih profesionalnih uspeha, zbog čega se za fakultet sve više čuje i zna. To su verovatno bili neki od razloga što je krajem aprila 78 odsto članova Nastavno-umetničkog naučnog veća na tajnom glasanju predložilo moj reizbor, a Savet fakulteta jednoglasno podržao predlog.

Kostićeva za naš list još kaže da je njen plan da otvara, širi i jača fakultet, a jedan od načina je da najbolje studente veže za njega. Od devetoro nenastavnih radnika o kojima govori Stanimirović, petoro jeste bez ikakvog radnog staža, ali reč je o "izuzetnim mladim ljudima, iz različitih oblasti, koji su potrebni fakultetu i predstavljaju njegovu budućnost". Svi oni, kao i ostali novozaposleni, primljeni su strogo po zakonu, kaže.

Prema njenim rečima, Stanimirović je izgubio radno mesto "ne zato što je ona to želela već zato što je tehnološki višak". Zaposlen je u vreme dok je njegova supruga bila prodekanica i tada je "prekršen zakon" jer, po akreditacionom aktu, u Studentskoj službi fakulteta koji ima do 500 studenata, treba da budu dva izvršioca. Fakultet umetnosti ni danas nema taj broj akademaca, a Stanimirović je bio četvrti izvršilac u toj službi, kaže.

- Pritisci na mene, pa i neke druge članove rukovodstva fakulteta počeli su kada sam izgovorila rečenicu da profesorka Vuković Jovanović, takođe bivša prodekanica, nema reference za izbor vanrednog profesora klavira na Katedri za klavir. U akreditacionom aktu jasno piše da ona nema reference za to zvanje i predmet, što je akreditaciona komisija u nekoliko navrata konstatovala. Predlagala sam da se u interesu fakulteta i nje same raspiše konkurs za prijem predavača za kamernu muziku, za šta ona ima reference, ali ona to nije želela, kaže Kostićeva.

Savet fakulteta je nedavno još jednom zvanično podržao dekanicu Kostić tako što je odbacio osuđujuću odluku univerzitetskog Komiteta za profesionalnu etiku kao "potpuno neprihvatljivu".

Sekretar

Agencija za borbu protiv korupcije je protiv Suzane Kostić pokrenula postupak za odlučivanje o povredi odredaba o sukobu interesa Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije zbog toga što je kao dekanica za zastupanje fakulteta u parničnom postupku povodom mobinga Hristine Vuković Jovanović angažovala advokatsku kancelariju svoje sestre Biserke Conić. Dok Stanimirović u predstavci Agenciji tvrdi da po Pravilniku o sistematizaciji fakultet pred sudom zastupa isključivo sekretar fakulteta, dekanica Kostić kaže da fakultet za svoje sudske sporove angažuje različite advokate, a da sekretar ne zastupa fakultet, već samo pruža pravnu i tehničku pomoć advokatima.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.