Izvor: Nezavisne Novine, 08.Feb.2021, 21:21

Hladan tuš za bahate šefove

Nazire se kraj mukama radnika u Srpskoj koji trpe teror na radnom mjestu, bilo od šefova, bilo od radnih kolega.

Oči zaposlenih, ali i sindikalaca, danas će pratiti dešavanja u skupštinskim klupama, gdje će narodni poslanici odlučivati o Nacrtu zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu.

Kolokvijalno nazvan, zakon o sprečavanju mobinga, bude li usvojen, biće prvi zakon u istoriji Srpske koji detaljno tretira ovu oblast, koja do sada nije bila jasno definisana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
Po ovom zakonskom rješenju, uznemiravanjem na radu smatraju se fizički napad ili prijetnja fizičkim napadom, verbalno napadanje, obraćanje uz viku, prijetnju ili vrijeđanje, neprimjereno javno komentarisanje ličnih svojstava i osobina radnika, upućivanje vulgarnih komentara i slično.

Ima li mobinga kod nas? I te kako, samo što se radnici rijetko odlučuju da o tome glasno i javno progovore, uglavnom u strahu od odmazde.

Očekuje se da će ovaj zakon biti usvojen do ljetne pauze skuštinskog zasjedanja, što znači da bi radnici uskoro mogli da odahnu, dok će bahati šefovi, te svi ostali koji se ne libe takvog ponašanja morati dvaput da razmisle prije nego što odluče da druge zlostavljaju.

Ipak, usvajanje bilo kojeg zakona, pa i ovog, ne znači da će sve biti idealno. Daleko od toga. Ne smije se dopustiti da taj zakon ostane mrtvo slovo na papiru. Da bi se nova pravila dosljedno primjenjivala, iza radnika moraju stati sindikalci i inspekcija.
Pogledaj vesti o: Zakon o mobingu

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.