Dostojanstven porođaj, besplatan abortus, zaštita od mobinga - zahtevi Osmomartovskog marša u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 09.Mar.2024, 19:29

Dostojanstven porođaj, besplatan abortus, zaštita od mobinga - zahtevi Osmomartovskog marša u Nišu

Diskriminacija, rodno zasnovano i akušersko nasilje - neki su od problema žena u Srbiji, na koje su ukazale učesnice Osmomartovskog marša u Nišu. Poruka je i da sistem ne štiti dovoljno žene od nasilja, jer ih je prošle godine ubijeno 28.

foto: Marija V.Građanke i aktivistkinje Centra za devojke, kao i udruženja Romkinja “Osvit” i “Nada”, šetajući centralnim niškim ulicama, poručile su i da su ženama u Srbiji ugrožena prava na bolovanje, na jednaku platu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << za jednak rad i na zaštitu od seksualnog uznemiravanja na poslu.

“Zahtevamo da ženski rad bude plaćen”, “Ženi je mesto u politici”, “Jednakost je timski sport”, “Stop nasilju nad devojkama/ženama”, “Za legalan i besplatan abortus”, “Ako može frizerka, onda može i političarka” - neki su od natpisa na transparentima, ali i poruka koje su Marica Pajović iz “Osvita” i Tatjana Nikolić iz Centra za devojke poslale preko megafona.

Okupljene su poručile i da žena mora da bude ekonomski nezavisna, da je potrebno da na mestima odlučivanja bude više feministkinja kako bi se čulo žensko pravo glasa i da je žrtva nikad nije kriva, već da je odgovornost na nasilniku.

Zahtev je i da femicid bude prepoznat kao posebno krivično delo i da seksualno nasilje nad devojčicama i ženama ne sme da ostaje nekažnjeno.

foto: Marija V.Aktivistkinje su napravile osvrt i na akušersko nasilje, temu koja je aktuelna poslednjih meseci u celoj zemlji.

Svaka žena ima pravo na bezbedan i dostojanstven porođaj. Stop akušerskom nasilju - rekle su one.

Jedna od poruka je i da su menstrualni proizvodi osnovna potreba, a ne luksuz.
Pogledaj vesti o: Zakon o mobingu

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.