Izvor: Banke.Online.rs, 08.Okt.2012, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvrtina radnika trpi mobing

Skoro svaki četvrti zaposleni u Srbiji u poslednjih pola godine bio je izložen maltretiranju na poslu, pokazuje istraživanje koje je sproveo Savez samostalnih sindikata Srbije, u kome je učestvovalo skoro 2.000 ispitanika. MOBING - Još više zabrinjava podatak da se najveći broj, čak 60,8 odsto, onih koji tvrde da su trpeli maltretiranje nisu obratili nikome za pomoć, jer se plaše posledica i smatraju da ne postoje mehanizmi zaštite od maltretiranja. Saša Janković, zaštitnik građana, kaže da i država snosi deo odgovornosti za to što se u Srbiji na kršenje prava zaposlenih gleda “maltene kao na normalnu pojavu“, koja “gleda kroz prste” na ovakve pojave. - Pored toga što su odnosi poslodavaca i radnik često poremećeni, kao posledica opšte krize, činjenica je da i u trouglu država-poslodavci-zaposleni, radnici uvek izvuku deblji kraj, bilo da preduzeća krše zakon ili da institucije ne rade svoj posao - kaže Janković. Janković dodaje da je od ukupno 45.000 obraćanja građana kancelariji ombudsmana, skoro polovina bila u vezi sa problemima iz radnog odnosa, bilo da je u pitanju maltretiranje na radnom mestu, ostvarivanje prava na penziju ili da su u pitanju neisplaćene zarade. Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, kaže da se najveća kršenja radnih prava dešavaju u privatnim preduzećima koja imaju do 50 zaposlenih i u kojima najčešće nema sindikata. - U narednom periodu ćemo pokušati da omogućimo radnicima da maltretiranje ne moraju da prijave lično, već da to umesto njih učini sindikat - kaže Orbović, a ovu inicijativu podržao je i ombudsman. Sindikati i predstavnici NVO iskoristili su Svetski dan za dostojanstven rad, 7. oktobar, da ukažu na brojne oblike kršenja prava zaposlenih u Srbiji. Anđelka Marković, savetnica za odnose s javnošću na projektu “Dostojanstven rad“, koji sprovodi šest NVO, kaže da se kršenje prava zaposlenih u Srbiji odvija u “atmosferi ćutanja”, gde poslodavci teret nameta i procedura prevaljuju na zaposlene, oni ćute da ne bi izgubili posao, dok država “žmuri” na ovakve pojave da bi održala kakav-takav socijalni mir. - Ne mogu se poslodavci kriviti za sve, na primer, za to što kaznu plaća za nemanje fiskalne kase, ali ne i za davanje otkaza trudnici - napominje ona.   Za zaštitu se možete obratiti - Inspektoratu za rad - Sindikatu - Poreskoj upravi za neplaćene doprinose - Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova - Sudovima - Zaštitniku građana (za pritužbe na rad inspekcije)
Pogledaj vesti o: Zakon o mobingu

Nastavak na Banke.Online.rs...






Povezane vesti

Istraživanje: svaki četvrti radnik Srbije izložen maltretiranju na poslu

Izvor: Economy.rs, 08.Okt.2012

Uz globalnu ekonomsku krizu koja i dalje pogađa sve radnike, sindikati širom sveta su 7. oktobra, na Svetski dan dostojanstvenog rada, pozvali na mobilizaciju, organizovali događaje i aktivnosti kako bi još jednom uputili apel za dostojanstvena radna mesta i poštovanje prava zaposlenih.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Banke.Online.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Banke.Online.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.