Zaratili pogrebnici

Izvor: Glas javnosti, 18.Dec.2009, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaratili pogrebnici

ZAJEČAR - Davanje u zakup bolničke kapele privatnom pogrebnom preduzeću "Venac" iz Zaječara, vlasnika Milana Đuraševića, što se desilo prvi put u istoriji ove zdravstvene ustanove, podelilo je Zaječarce i izazvalo ogorčenje ostalih pogrebnih firmi.

Naime, građani su uplašeni da će ova odluka Upravnog odbora Zdravstvenog centra značiti dodatni namet na ionako skupe sahrane, ali i monopol jednog preduzeća >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u ovoj oblasti. Drugi tvrde da je ovo pravi potez i da će sada porodice pokojnika sa manje peripetija preuzimati tela, a bolničko osoblje imati manje glavobolja.

Đurašević: Pokajali smo se

Vlasnik pogrebnog preduzeća "Venac" Milan Đurašević kaže da o detaljima ugovora ne može da daje bilo kakve izjave, jer bi to bio marketing.

Međutim, njegova supruga Vesna, uz opasku da ne zna detalje ugovora, rekla je da se iskreno pokajala što su ušli u ovaj posao.

- Kapela je bila u jezivom stanju, a obdukciona sala u haosu. Mesec dana pokušavamo da sve to dovedemo u red. Naše radnice su dva dana s poda ispod obdukcionog stola i slivnika strugale spečene komadiće ljudskog tela. Strašno! Godinama niko to nije održavao - kaže Đuraševićeva.

Međutim, šta će ovaj poslovni potez stvarno značiti za bolnicu i pravnu stranu ugovora, nismo mogli da saznamo, jer je direktor bolnice Mirko Veljković dao veoma šture odgovore, i to u pismenoj formi. Direktor Veljković ističe da je kapela sagrađena osamdesetih godina prošlog veka i u veoma lošem stanju jer u nju godinama nije ulagano.

- Transport pokojnika od odeljenja na kome je preminuo do bolničke kapele do sada je vršilo pomoćno osoblje na neodgovarajući način. Izdavanje bolničke kapele deo je poslovne politike Zdravstvenog centra - piše u ovom dopisu.

Direktor Veljković negira da je moguć bilo kakav monopol "Venca" nad daljim prevozom i sahranjivanjem pokojnika.

- Pošto "Venac" obavi prevoz pokojnika od odeljenja do bolničke kapele, porodica preminulog odlučuje koje će preduzeće transportovati tela do groblja i to se upisuje u poseban protokol - objasnio je Veljković.

Međutim, ostala pogrebna preduzeća u gradu tvrde da nisu znala za ovaj posao, pa nisu ni konkurisala.

- Čuli smo da je "Venac" dobio taj posao, ali nismo znali za tu javnu nabavku. Monopola će sigurno biti, jer zašto bi porodice angažovale bilo kog drugog kad im je jedno pogrebno preduzeće već završilo deo posla - kažu ostali pogrebnici koji su želeli da ostanu anonimni.

Međutim u bolničkoj upravi navode da su još dve pogrebne firme učestvovale na konkursu, ali je "Venac" jedini ispunio tražene uslove. U dopisu piše da rodbina ne plaća transport od bolničkog odeljenja do kapele, ali nije navedeno da li se plaća za ležanje tela u kapeli, kao i oblačenje pokojnika i koliko, niti koliko će "Venac" bolnici plaćati na ime zakupa.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.