Zaječarsko pozorište „Zoran Radmilović“ obeležava 65 godina postojanja

Izvor: MC Bor, 06.Mar.2012, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaječarsko pozorište „Zoran Radmilović“ obeležava 65 godina postojanja

Bor, Zaječar, 6. mart
Izvor: Beta
Pozorište Timočke krajine 'Zoran Radmilović' obeležiće u sredu 65 godina postojanja premijerom predstave 'Transilvanija'.
Predstavu je napisao i režirao Zaječarac Dragan Nikolić, a nakon premijere i prve reprize u rodnom gradu glumca Zorana Radmilovića, najavljuje se da će 'Transilvanija' u aprilu biti predstavljena beogradskoj publici u 'Ateljeu 212".
Iz pozorišta je saopšteno da je 'Transilvanija' pozorišni >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << komad o tranziciji između svetova, iz sveta živih u svet mrtvih i svet vampira. Glavni protagonisti su članovi vlaške porodične bande koja pljačka na Dunavu u dosluhu sa organima vlasti, težeći da svoj biznis legalizuje i uvede u mirnije tokove.
'Inspiraciju za pisanje &Transilvanije' nalazio sam u svakodnevnim crticama iz crne hronike, lokalnim verovanjima i običajima vezanim za kult mrtvih, a ponajviše u živopisnom jeziku naših starih, koji sam slušao kao dete', rekao je Dragan Nikolić.
Profesionalno pozorište u Zaječaru nastalo je 2. februara 1947. godine, kada je izvedena premijera predstave 'Žita cvetaju'. Do danas su na 'daskama koje život znače' izvedene 404 premijere, sa ansamblom koji je umetnički i profesionalno sazrevao i brojnim gostima, doajenima srpskog teatra.
Svake godine, u Zaječaru se održavaju 'Dani Zorana Radmilovića', pozorišna manifestacija tokom koje se publici predstavljaju vrhunske predstave iz Srbije ali i regiona, a najboljim glumcima po oceni žirija dodeljuje se prestižna nagrada 'Zoranov brk'.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.