Izvor: B92, 22.Mar.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaječar: Prva žena donator organa

Zaječar -- Broj pacijenata koji u Srbiji i po nekoliko godina čekaju na transplataciju nekog od organa, moguće je smanjiti samo povećanjem broja donatora.

Na transplataciju organa u Srbiji čeka više od hiljadu ljudi. Ana Vojvodić iz Zaječara prva je žena iz tog grada koja je zaveštala svoje organe i na taj način ispunila svoju želju da u budućnosti produži nečiji život.

Odluku da svoje organe u slučaju smrti ustupi nekom od mnogobrojnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pacijenata koji neretko na transplataciju čekaju i godinama, novinarka iz Zaječara Ana Vojvodić donela je, kako kaže, iz humanih razloga.

"Uvek su mi bile tužne priče ljudi, naročito dece, koji čekaju na neke organe, a to može da traje i godinama", kaže Ana Vojvodić.

Ana kaže da je odluku da postane donatorka donela lako, iako nije naišla na razumevanje porodice i prijatelja.

"Svi su se čudili - zašto, zbog čega. Mislim da kod ljudi postoji neki strah od smrti, bolesti. Ja, naprotiv, mislim da se tu ne radi o smrti, već o produžetku života, jer kada nekome poklonite neki svoj organ, spasili ste mu život", objašnjava ona.

Akcija izdavanja donatorskih kartica u Srbiji pokrenuta je još 2002. godine, međutim lekari kažu da su predrasude, ali i nepoverenje građana u institucije, samo neki od razloga zbog kojih ova akcije u potpunosti nije zaživela.

Zbog toga je, kako kažu, veoma važno da se ceo proces brižljivo sprovodi.

"Mora da postoji nacionalni program, da se odredi gde se to radi. Najbolje je, za početak, da bude tamo gde je garantovana najveća sigurnost, pa tek u zavisnosti od potrebe da se širi i na druge centre", kaže doktor Srećko Nikolić.

Dobiti donatorsku karticu je jednostavna procedura. Centri u kojima se vrše transplatacije u Srbiji opremljeni su visoko tehnološki, a ne nedostaju ni stručni timovi lekara koji transplatacije izvode.

Ipak, bez obzira na sve to, broj onih koji su prepoznali važnost zaveštanja organa, odnosno postali donatori, još uvek je nedovoljan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.