Za našu decu u poljskom wc-u: Nemaju lavabo, pa jedni drugima iz kofe peru ruke

Izvor: Luftika.rs, 20.Jan.2021, 18:53

Za našu decu u poljskom wc-u: Nemaju lavabo, pa jedni drugima iz kofe peru ruke

Nekolicina đaka iz sela Mali Izvor kod Zaječara u vreme dronova, robota i osvajanja svemira umesto računara i moderne tehnologije svaki školski dan koriste poljski toalet.
Dok su vlastima puna usta o ekonomskim uspesima Srbije, đaci ove škole nemaju lavabo već nakon korišćenja ovog neuslovnog wc-a jedni drugima sa kofama peru ruke.
Prizor ove škole podseća na ruševine iz Sirije, ili iz nekog sibirskog gulaga, ali nažalost to je realnost i svakodnevnica mladosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Srbije u ovom mestu.
I posle ih neko pita zašto beže glavom bez obzira.
Fasada ove škole svakim danom u sve gorem je stanju, a učionica se greje na jednu kvarcnu peć koja ne može da zagreje ni tu jednu prostoriju na pravi način. Jedino poneki dečiji crtež nalepljen na zid učionice otkriva da je ova zapravo obrazovna ustanova, piše noizz.
Foto: Tviter/ Mirjana Raščanin Ono što je u ovoj priči lošije od lošeg je podatak da ovo nije usamljen slučaj u našoj zemlji.
Kamo sreće da je šala ali nije… pic.twitter.com/2SU9NS666B
— Mirjana Raščanin (@MirjanaRascanin) January 18, 2021

Zavod za javno zdravlje objavio je podatke koji otkrivaju frapantan podatak da najmanje 87 osnovnih škola u Srbiji nemaju pristojan toalet ili lavabo za pranje ruku. Istraživanje koje je sproveo CINS pokazuje da je taj broj u stalnom porastu, a u anketi koju su napravili sa pitanjem da li u osnovnim školama ima sapuna i ubrusa, odgovor đaka i roditelje je glasio – nema ili nema ih dovoljno.
Danas počinje drugo polugodište 🎒
ČITAJTE u kakvim uslovima naši najmlađi provode vreme dok su u školi #školskiwc 🚻⤵️https://t.co/1IUWnAisnS
— CINS (@CINSerbia) January 18, 2021

– U izdvojenom odeljenju OŠ „Stanimir Veljković Zele“ u Mrvešu koje se nalazi 30 kilometara od Leskovca, učenici još uvek koriste poljske toalete u dvorištu, a na jednom nemaju ni vrata. U okolini Leskovca još najmanje šest škola je 2019. imalo isključivo poljske toalete, a samo nekoliko godina ranije pojedine škole nisu imale ni kanalizaciju ni septičku jamu, dok su radnici morali da donose vodu flašama – saopštava CINS svoje istraživanje.
Najmanje 87 osnovnih škola u Srbiji nema toalet, lavabo, sapun i ubruse, a broj raste

Pogledaj vesti o: Zaječar,   Sirija

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.