Izvor: RTS, 14.Jun.2022, 17:22

Vatrogasci o spasavanju deteta: Delovali smo kako smo najbrže umeli

Na gradskom šetalištu u Zaječaru sinoć je u neobezbeđeni šaht upao trogodišnji dečak. Spletom neverovatnih okolnosti dečaka su spasli vatrogasci-spasioci. Dete je sada dobro i još je u zdravstvenom centru u Zaječaru. Policija ispituje odgovornost nadležnih.
Na popularnom i posećenom šetalištu "Popova plaža" u Zaječaru nalaze se tri duboka šahta u kojima su postrojenja za kišnu kanalizaciju, sa plastičnim deformisanim poklopcima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji ne dihtuju.

I umalo da se večernja šetnja pretvori u tragediju. Majka je vrisnula kada je shvatila da je dete od tri godine nestalo u šahtu dubokom nekoliko metara. U tom trenutku, tuda su prolazili vatrogasci-spasioci.
Saša Lalić i Andrija Trifunović nisu bili na dužnosti, ali su prolazeći čuli vrisak majke.
"Delovali smo onako kako smo najbrže umeli i znali, snašli se priručnim sredstvima iz privatnog automobila, uzeli sajlu za vuču jer nam je to bilo najidealnije rešenje u datom trenutku", kaže Andrija.
Lalić se opasan sajlom spustio u šaht i jedva dohvatio dečaka kome su iz vode virila samo stopala. Dete je preuzeo i reanimirao Andrija Trifunović.
"Kolega je pristupio masaži srca i pošto dete nije davalo nikakve znake života bukvalno mu je on spasio život. Taj splet okolnosti, da mi u datom trenutku ovde naiđemo, dovelo je do toga da jednom detetu spasimo život", kaže Saša Lalić.
Trogodišnji dečak je posle reanimacije na licu mesta u zaječarsku bolnicu stigao u svesnom stanju.
"Dečak je bio uplašen, ali je disao mirno, saturacija mu je bila dobra, nije bilo vidljivih povreda. Opserviran je, posmatran i praćen u toku noći i sada je dobrog opšteg stanja", kaže Bratimirka Jelenković, pedijatar endokrinolog iz ZC Zaječar.
Spasioce, heroje sa samo dve godine radnog iskustva, jutarnje vesti su zbunile.
"Mi nismo uopšte bili svesni do jutra tog događaja, zapravo slave tog događaja, tako da smo sad još srećniji", kaže Andrija.
Policija i tužilaštvo ispituju slučaj, a o odgovornosti nadležnih obavestiće javnost narednih dana.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.