Učenici s juga Srbije postaju istraživači CERN-a na jedan dan

Izvor: JužneVesti.com, 04.Apr.2019, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenici s juga Srbije postaju istraživači CERN-a na jedan dan

Srednjoškolci talentovani za fiziku iz Blaca, Pirota, Niša i Zaječara, njih 68, učestvovaće na ovogodišnjem CERN masterklas programu koji se održava danas na PMF-u. Oni će virtuelno posetiti akcelerator u CERN-u putem video-linka, a u završnici programa preko video-konferencije analiziraće rezultate svojih istraživanja sa vršnjacima iz Nemačke, Norveške i Poljske.

Čuveni istraživački centar iz Ženeve organizuje 15. međunarodni program “Masterclasses - >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Hands on Particle Physics”, a četvrti put se održava i u Nišu. Aktivni istraživači sa PMF biće predavači, a neki su za ovu priliku doputovali iz CERN-a.

Ovi CERN-ovi međunarodni časovi pružaju priliku srednjoškolcima da na jedan dan postanu fizičari elementarnih čestica i da analiziraju realne podatke sakupljene u eksperimentima na CERN-ovom Velikom hadronskom sudaraču LHC - navode organizatori.

Ovogodišnji međunarodni CERN masterklas će privući više od 13.000 učenika srednjih škola u preko 225 naučno obrazovnih institucija iz 55 zemalja širom sveta.

Jedan od glavnih ciljeva programa Masterclass je približavanje fizike talentovanim i najuspešnijim đacima završne godine srednjih škola, posebno onima koji bi trebalo uskoro da se opredele za studije fizike. Ideja ovog popularnog obrazovnog programa koji se održava svake godine je da omogući učenicima da se bar u toku jednog dana bave pravim istraživačkim radom - navode organizatori.

Zato, kako kažu, daju priliku najtalentovanijim učenicima da rade zajedno sa naučnicima i direktno se upoznaju sa najmodernijim istraživanjima u oblasti fizike čestica.

Lokalni organizatori CERN Masterclass programa u Nišu su Departman za fiziku PMF-a, SEENET-MTP Centar i Društvo fizičara Niš.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.