U septembru pozorište u Zaječaru

Izvor: B92, 18.Jul.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U septembru pozorište u Zaječaru

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić najavili su da će pozorište "Zoran Radmilović" u tom gradu u septembru ponovo početi da izvodi predstave.

Ničić je, u obraćanju novinarima u Zaječaru, posle sastanka sa Bradićem, rekao da će 15. septembra, umesto zatvorenog zaječarskog pozorišta "Zoran Radmilović", početi da radi regionalno Timočko pozorište koje će takođe nositi ime našeg velikog glumca i najpoznatijeg Zaječarca.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Krajem avgusta, odbornici će doneti neophodne odluke, a Veće borske opštine je podržalo taj projekat, dodao je Ničić.

On je naglasio da će pozorište biti otvoreno za sve koji hoće da rade, ne samo iz postojećeg ansambla, već i iz cele Srbije.

Bradić je rekao da je tokom konstruktivnog razgovora s gradonačelnikom Zaječara stekao uverenje da postoje dobri razlozi za odluku lokalnih vlasti o zatvaranju pozorišta, ali je i ukazao da je neophodno da ono što pre počne ponovo da izvodi predstave.

Ministar kulture je naveo da je u razgovoru zajednički izražena potreba za transformacijom pozorišta, ali i dodao da se nisu složili o načinu na koji je to urađeno.

Donošenje zakona o kulturi je, kako je rekao Bradić, veoma važno da bi do transformacije kulturnih institucija došlo na što logičniji i dinamičniji način.

Bradić je podsetio da je i sentimentalno vezan za pozorište u Zaječaru, jer je u njemu režirao svoju prvu profesionalnu predstavu.

Ničić je najavio da reditelj Jug Radivojević već radi predstavu za novi teatar. Pre razgovora s gradonačelnikom Zaječara, tokom koga je bilo reči i o stanju u ostalim institucijama kulture i o manifestacijama u Zaječaru, Bradić je posetio arheološki lokalitet Feliks Romulijana, koji se od prošle godine nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

Bradić je rekao da će u novom budžetu Srbije biti uspostavljena dinamika finansijske pomoći ovom lokalitetu, o kome je država u obavezi da brine.

Reč je Carskoj palati rimskog imperatora Galerija, iz IV veka, čija je konzervacija poslednji put urađena sedamdesetih godina prošlog veka, i neophodna je rekonzervacija, posebno zaštita izuzetno vrednih mozaika.

O stanju na lokalitetu ministra su upoznali direktor Narodnog muzeja u Zaječaru Bora Dimitrijević i direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Vera Pavlović-Lončarski.

Dimitrijević je najavio da će, uz pomoć Italije, sa 100.000 evra biti finansirana rekonzervacija, koja bi trebalo da bude završena do 2010. godine, kada bi blago Romulijane trebalo da bude predstavljeno na velikoj izložbi antike u francuskom gradu Arlu.

Bradić je u Zaječaru posetio i Istorijski arhiv, o čijem radu ga je upoznala direktorka Suzana Tomić, kao i Narodnu biblioteku "Svetozar Marković". Njen direktor Saša Jelenković obavestio je Bradića o stanju u biblioteci i posebno ukazao na njenu izdavačku delatnost, po čemu je ona specifična.

Obavestio ga je i o pripremama za manifestaciju "Dani Zorana Radmilovića", koje su već počele.

Predstave za tu manifestaciju, koja će najverovatnije biti održana u oktobru, selektovaće direktor Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Milivoje Mlađenović.

Bradić je ukazao na važnost podsticanja specifičnosti svakog od gradova ili regiona u Srbiji.

Osobenost Zaječara je u toj izdavačkoj delatnosti biblioteke i upravo u tome je decentralizacija kulture, da svi neguju svoje specifičnosti, rekao je Bradić tokom prve službene posete od kako je postao ministar kulture.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.