U novu školsku godinu sa blokiranim računima (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 15.Sep.2015, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U novu školsku godinu sa blokiranim računima (VIDEO)

Više od 70 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, u novu školsku godinu ušlo je sa blokiranim računima. Međutim, njihov broj se iz dana u dan menja, pa se tako, prema istraživanju ,,Blica“, u ovom periodu više od stotinu škola suočilo sa problemom da sa svojih računa ne mogu da plate ni najosnovnija sredstva za rad. Najviše ih je u Novom Pazaru, Zaječaru, Smederevskoj Palanci ali i u Nišu.
Pojedine škole godinama ne izmiruju svoje obaveze, a u Ministarstvu prosvete >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << kažu da plate i otpremnine redovno isplaćaju, a da je odgovornost na lokalnim samoupravama, koje po zakonu moraju da finansiraju materijalne troškove škole, prevoz i jubilarne nagrade.
Pomoćnica ministra prosvete u sektoru za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Snežana Marković kaže da lokalne samouprave direktno plaćaju vodu, struju i tekuće troškove, da ne bi ono što država uplati školi – propalo zbog blokade.
Iz istog razloga otvaraju se posebni podračuni s kojih se isplaćuju otpremnine. Ali, računi škola ostaju blokirani, navodi ona.
Državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak kaže da bi bilo dobro da ubuduće svaka škola sa svojim finansijskim planom bude deo usvajanja lokalnog budžeta, da finansijske službe u gradovima i opštinama mogu precizno da prate troškove koje im generišu škole na njihovoj teritoriji.
Ministarstvo prosvete poziva i na jaču kontrolu trošenja sredstava u gradovima i opštinama, kako bi obrazovanje bilo bar pri vrhu prioriteta.

Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.