U Zaječaru proglašene vanredne mere odbrane od poplava

Izvor: Blic, 27.Dec.2009, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Zaječaru proglašene vanredne mere odbrane od poplava

Zaječar - Više hiljada domaćinstava u Zaječarskom i Borskom okrugu ugroženo je poplavama nastalim zbog izlivanja Crnog Timoka posle jakih kiša i naglog topljenja snega. Poplavljeni su podrumi kuća, oranice, putevi.

Vodostaj Crnog Timoka juče u podne je, od uobičajenih 150, dostigao 390 santimetra. Poplavljen je sportsko-rekreativni teren Popova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << plaža, pojedine vikendice u blizini nabujale reke, i podrumi više stotina kuća i zgrada.

- Deo magistralnog puta Zaječar - Paraćin je pod vodom, tako da je saobraćaj preusmeren naizmenično. Veliki problem predstavljaju podzemne vode zbog kojih su poplavljeni podrumi. Svi vatrogasci su na terenu i pomažu meštanima u crpljenju vode iz poplavljenih podruma - kažu u Centru za obaveštavanje.

Prema rečima zaječarskog meteorologa Časlava Rajkovića, u zaječarskoj opštini je do juče u podne palo 27 litara kiše po kvadratnom metru, a količinu vode je povećao i sneg koji se naglo topio.

- Ovo je nezapamćeno. Jaruga je prepuna, obližnja pruga pod vodom. Bojimo se izlivanja jaruge, a ukoliko kiša ne prestane sigurno će doći do toga - kaže meštanin Sićevačke ulice u Zaječaru.

U Zaječaru je Krizni štab za vanredne situacije od prekjuče u pripravnom stanju.

- Sva mehanizacija je pripravna, u pripravnosti je 150 ljudi, spremno je oko 2.000 džakova sa peskom. Očekujemo izlivanje svih jaruga tako da će biti ugrožene kuće i zgrade koje su u blizini - kaže predsednik Kriznog štaba, gradonačelnik Boško Ničić.

Po mišljenju stručnjaka, čak iako prestanu padavine, topljenje snega sa Kraljevice može dovesti do poplave na desetine domaćinstava.

- Za sada su poplavljene vikendice kod Zvezdana i Gamzigradske banje. U boljevačkoj opštini isti je slučaj u selima Sumrakovac i Lukovo - kažu u Centru za obaveštavanje.

U zaječarskom naselju Podliv gotovo svi podrumi su pod vodom i meštani je izbacuju kofama. Jaruga u tom naselju se izlila, kao i u naselju Šljivarski put. Pruga ispod nadvožnjaka u blizini kasarne pod vodom je u dužini od desetak metara. Voda je i na delu magistralnog puta Zaječar - Knjaževac u blizini Zdravstvenog centra.

U borskom selu Šarbanovac vatrogasci zajedno sa meštanima još od preksinoć pokušavaju da suzbiju nabujalu reku koja je došla do ulaznih vrata mnogih domaćinstava. Nabujali Crni Timok je potpuno odsekao dva domaćinstva, ali su ljudi na sigurnom. Meštani kažu da se ovako nešto nije dogodilo još od 1986. godine.

Na području opštine Majdanpek izlili su se Pek i Porečka reka, poplavili oranice uz obale i zapretili najbližim domaćinstvima. Aktivirana su klizišta pa su pojedini seoski putevi postali teško prohodni. Odrona ima i na Đerdapskoj magistrali.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.