Izvor: RTS, 17.Nov.2022, 17:25

U Zaječarskoj gimnaziji otvoren Mejkers lab - prostor za razvoj učeničkih inovacija

Grupa za obrazovanje otvorila je "Mejkers lab" multidisciplinarnu, inovativnu i inspirativnu učionicu u zaječarskoj gimnaziji. To je prva gimnazija u Srbiji koja je zbog izvanrednih rezultata učenika i nastavnika dobila novi savremeni prostor za rad. U Srbiji sada postoje tri učionice za budućnost, a u planu je otvaranje i novih centara.
Zaječarski gimnazijalci svake godine osvoje više od dvadeset nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Đačke kompanije iz ove škole vrlo su zapažene i uvek nagrađivane. Virtuelna učionica istovremeno i praktična radionica omogućava đacima atmosferu koja inspiriše.
 
"To definitivno utiče na efikasnost našeg rada, što smo opušteniji to možemo bolje da radimo", kaže Petar Savićević, učenik zaječarske gimnazije.
"Svi smo zajedno radili na tome da razvijemo programe koji će se ovde desiti", navodi Marija Stanojević, učenica zaječarske gimnazije.
Dve Svetosavske nagrade i status eksperta među evropskim školama, su najznačajnije, ali ne i jedine nagrade koje je ova škola dobila. 
"Bili smo prva škola u Evropi u okviru projekta "Stem Skul Lejbl" koja je dobila oznaku EKSPERT, što znači da smo ispunili sve kriterijume koje su postavili da bismo mogli da damo primere dobre prakse", navodi Srdjan Stanojević, direktor gimnazije u Zaječaru.
Dobru praksu i brojne nagrade stvaraju đaci za primer sa svojim nastavnicima koji se trude da znanje bude stečeno na prijatan način.
Mladen Šljivović, nastavnik fizike, ambasador centra za nauku u evrpskom projektu STEM obrazovanja kaže: "Oni će zaboraviti mnoge stvari koje smo učili iz fizike, ali nikad neće zaboraviti da projekti koje smo mi pisali omogućili su im da prvi put lete avionom, prvi put da naprave nešto svojim radom i upoznaju druge ljude. To je ono što ostaje. Ne samo ono znanje već i veštine koje su stekli." 
Osim što svršeni gimnazijalci iz Zaječara, uglavnom upisuju željene fakultete na kojima su vrlo uspešni, mnogi od njih već su i na doktorskim studijama u zemlji i inostranstvu, ne manje važne su preduzetničke veštine koje stiču u djačkim kompanijama.
"U Zaječaru postoje mladi ljudi koji znaju i žele da upotrebe svoja znanja. Mi želimo da im pomognemo da nauku i tehniku koju uče, pretoče u preduzetništvo i neku akciju", kaže Darko Radičanin, izvršni direktor organizacije "Dostignuća mladih u Srbiji".
Novi prostor za buduća postignuća opremila je "Grupa za obrazovanje", Nordeus fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i inicijativa Digitalna Srbija.
Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.