Izvor: TimockeVesti.net, 09.Mar.2024, 05:01

U PLANU IZGRADNJA SOLARNOG PARKA KOD ZAJEČARA – NOVA ERA ENERGETSKE ODRŽIVOSTI

Zaječar, 9. mart – Opština Zaječar planira izgradnju solarnog parka na površini od 16 hektara, istočno od Salaša, koji bi trebao doneti brojne ekonomske i ekološke benefite lokalnoj zajednici. Projekat je predstavljen javnosti, a javni uvid traje do 20. marta.
Planirana solarna elektrana, sa kapacitetom do 10 megavata, predstavlja značajan korak ka diversifikaciji izvora električne energije u Zaječaru. Investitor projekta je kompanija PI ECO-SOLAR Green Energy doo iz Beograda, a >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << nosilac izrade plana je Odeljenje za urbanizam, građevinske i komunalno-stambene poslove gradske uprave Zaječar, uz angažovanje Biroa Cvetković iz Knjaževca.
Solarni park obuhvatiće jedno ili više „solarnih polja“, prilagođenih tehnološkim i bezbednosnim standardima za optimalno korišćenje sunčeve energije. Ova solarna postrojenja biće povezana podzemnom kablovskom mrežom, koja će omogućiti efikasno povezivanje fotonaponskih modula sa invertorima i transformatorima, podižući napon i prilagođavajući proizvedenu električnu energiju za distribuciju u elektroenergetsku mrežu.
Jedna od ključnih karakteristika solarnog polja je mogućnost da se ispod konstrukcije postave fotonaponski paneli na određenom nagibu, omogućavajući optimalne uslove za apsorpciju sunčeve energije. Ovo ne samo da doprinosi proizvodnji električne energije već i omogućava korišćenje prostora ispod konstrukcije u poljoprivredne svrhe, poput pašnjaka za stoku.
U sklopu projekta predviđeni su i objekti kao što su meteorološka stanica, servisni putevi, parking i interne saobraćajnice, čime se stvaraju uslovi za efikasno održavanje i funkcionisanje solarnog parka.
Realizacija ovog projekta imaće značajan uticaj na ekonomski razvoj opštine Zaječar i grada, pružajući lokalnom stanovništvu mogućnost ostvarivanja prihoda tokom procesa rešavanja imovinsko-pravnih odnosa. Takođe, izgradnja solarnog parka doprineće otvaranju novih radnih mesta u energetskom sektoru i agrarnoj proizvodnji, istovremeno podstičući lokalne kompanije na povećanje obima poslovanja.
Javni uvid u plan traje do 20. marta, pružajući građanima priliku da izraze svoje mišljenje i sugestije u vezi sa projektom. Očekuje se da će solarni park kod Zaječara biti ključni korak ka postizanju energetske održivosti i smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva u regionu.
















Članak U PLANU IZGRADNJA SOLARNOG PARKA KOD ZAJEČARA – NOVA ERA ENERGETSKE ODRŽIVOSTI se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.
Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.