Truli pragovi usporavaju vozove, pruga Niš–Prahovo čeka obnovu

Izvor: RTS, 12.Jul.2018, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Truli pragovi usporavaju vozove, pruga Niš–Prahovo čeka obnovu

Predstavnici tri opštine sa istoka Srbije zatražili su pomoć od Ministarstva građevine i saobraćaja za obnovu pruge Niš–Prahovo. Ova pruga je veoma važna za razvoj tog dela Srbije i nalazi se u izuzetno lošem stanju.
Od 170.000 pragova na pruzi Niš–Prahovo, više od 60 odsto je istrulilo. Zato teretni i putnički vozovi idu prosečnom brzinom od 30 kilometara na sat. Za Svrljig, Knjaževac i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zaječar ova saobraćajnica je jedna od najvažnijih.

"Očekujem da će ova pruga vrlo brzo ući u postupak rekonstrukcije, očekujem da će biti mogućnosti da to bude brza pruga i na taj način ćemo još više značaja dati razvoju istočne Srbije", navodi narodni poslanik Milija Miletić.
Za privrednike je ova pruga najbrži i najjeftiniji način da robu transportuju do luke Prahovo.
"Ako stanje na ovom delu pruge ostane kao i do sada, imaćemo jako veliki problem sa isporukom naših proizvoda", ističe Marko Nikolić, generalni direktor fabrike "DIV Betonski pragovi" Svrljig.
Pruga je izgrađena pre skoro 100 godina. Duga je 112 kilometara i gradila se 15 godina.
Ova pruga od Niša do Prahova korišćena je za snimanje sedam igranih i dokumentarnih filmova. Svakako najpoznatiji od njih je Dvoboj za južnu prugu.
Slavko Milenković, koji je kao pružni radnik ovde radio 36 godina, seća se da je nekada tu dnevno prolazilo i po 40 vozova.
"Sve se prevozilo – roba, ruda, gvožđe. Odvijao se teretni i putnički saobraćaj. To je veoma bitno za ovaj kraj", navodi Milenković.
Pruga je veoma važna i za razvoj turizma.
"Opština Svrljig je ruralnog karaktera, ali ima potencijala za razvoj etno-turizma. Zato i vidimo železnički saobraćaj kao način za prevoz turista", navodi Jelena Trifunović, predsednica opštine Svrljig.
U "Železnicama Srbije" kažu da bi rekonstrukcija ove pruge mogla da počne u proleće naredne godine i da je ona veoma važna i za razvoj Rudarskog basena "Bor".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Više od 60 odsto pragova na pruzi Niš-Prahovo trulo

Izvor: Radio 021, 12.Jul.2018

Predstavnici tri opštine sa istoka Srbije zatražili su pomoć od Ministarstva građevine i saobraćaja za obnovu pruge Niš–Prahovo...Kako javlja RTS, od 170.000 pragova na pruzi Niš–Prahovo više od 60 odsto je istrulelo. Zato teretni i putnički vozovi idu prosečnom brzinom od 30 kilometara...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.