Traže zaostale plate

Izvor: Glas javnosti, 30.Jan.2010, 07:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže zaostale plate

ZAJEČAR - Radnici Centra za poljoprivredna i tehnološka istraživanja, koji štrajkuju od ponedeljka, pisali su kabinetu Mirka Cvetkovića i svim ministarstvima, ali nisu dobili odgovor.

Ivica Rančić, predsednik sindikata i član štrajkačkog organizacionog odbora ove firme, ističe da je Ministarstvo za nauku u nadležnosti Demokratske stranke i da će, ukoliko ta partija do ponedeljka ne obezbedi nekog od nadležnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << za razgovor, u utorak organizovati protest ispred prostorija DS u Zaječaru.

Zaposleni u ovoj nekada izuzetno cenjenoj naučnoj ustanovi, njih 80, stupili su u štrajk tražeći da isplatu 11 zaostalih zarada iz 2009. godine i sedam iz 2006, kao i povezivanje radnog staža. Zahtevaju i da se utvrdi trenutno finansijsko stanje firme i preispita poslovanje rukovodstva. Zaposleni traže da se Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj, izjasni o daljoj sudbini ove naučno-istraživačke ustanove, osnovane još 1906. godine.

- Na ovaj korak smo se odlučili jer zaposleni mesecima ne primaju platu, čiji je prosek 13.000 dinara. Pokušali smo da s rukovodstvom postignemo neki dogovor, ali razgovori su bili bezuspešni, a ustanova, u kojoj je do sada nastalo 64 novih sorti poljoprivrednog bilja i koja uživa veliki ugled, kako u Srbiji tako i u inostranstvu, bukvalno je pred propadanjem - kaže predsednik štrajkačkog odbora Miroslava Jović.

Inženjeru 15.000 dinara

Milka Petrović, inženjer stočarstva, savetodavac u stručnoj službi, rukovodilac republičke područne selekcijske službe i doskorašnji rukovodilac Fabrike stočne hrane, ima platu 15.136 dinara.

- To nema nigde u Srbiji. To čak nije ni zagarantovani minimalac - kaže ona.

Inženjeri tvrde da su pojedini tehničari imali veće zarade od njih samo zato što su bili bliski s rukovodstvom.

- Rukovodstvo je radilo razne projekte, a novac je uplaćivan direktno na njihove žiro račune, dok mi nismo dobijali ni dinar. Visina plate nije zavisila od stručnosti, već od toga koliko si blizak sa rukovodstvom. Nama su govorili da nema para za plate, a oni uprkos tome voze službene automobile i sebi isplaćuju zarade. Odgovornost redovno prebacuju na Ministarstvo - tvrde zaposleni.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.