Timočani u moru nevolja

Izvor: Politika, 28.Feb.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Timočani u moru nevolja

Timok preplavio sve nizije i kotline i mnoštvo kuća i oranica u četiri opštine

ZaječarKao nikada u minulih sto godina, Timok ovih dana zadaje velike nevolje stanovništvu u svom priobalju. Najviše Zaječarcima kojima je u minulih deset dana poplavio više od hiljadu domova i prinudio više od 300 domaćinstava na iseljavanje. Ali, u velikim nevoljama su, poslednja tri dana, i žitelji Knjaževca, Boljevca i Negotina. Harao je najpre Beli Timok čije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << korito su, „posredstvom" Trgoviškog i Svrljiškog Timoka, prepunili naglo otopljeni sneg i višednevna kiša sa slivnog područja Stare planine, a zatim je podivljao i Crni Timok. U njega su jurnule vode sa Kučajskih planina i sa Rtnja.

Voda Crnog i Belog Timoka ispunila je sve nizije i kotline u zaječarskoj, boljevačkoj i knjaževačkoj opštini, a zatim su ove dve reke, spojene u Veliki Timok kod Zaječara, nastavile da plave i negotinsku niziju sve do Dunava. Tako je voda pet Timoka (Beli, Trgoviški, Svrljiški, Crni i Veliki) poplavila više od hiljadu kuća i oko 4000 oranica i nagnala u bekstvo više od 400 ljudi. Tek predstoji zvanična procena štete, ali se već sada zna da je ogromna. Mnogi domaćini više neće moći da stanuju u oštećenim domovima. Upropašćeni su i ozimi usevi u najžitorodnijem delu Timočke krajine, a potpuno je neizvesno i kada će moći da počne prolećna setva. Na perifernim delovima Zaječara u vodi je nastradalo i mnogo sitne stoke i živine. Izlilo se i više od 300 septičkih jama na zaječarskoj periferiji, a zbog poplave i zamućenja vode potpuno je isključen knjaževački vodovod. Mogu se očekivati epidemije širih razmera i u Knjaževcu i u Zaječaru.

Gledano iz vazduha, prizor je zastrašujući. Odomaćila se ovih dana i dosetka kako je Srbija u Timoku dobila svoje more. Ali, timočko more nije za uživanje. Prepuno je životnih drama i briga. Sve su glasnija i pitanja da li je neko kriv i da li su se nevolje mogle preduprediti. Nevoljnici sve češće, i pred novinarima, prozivaju nadležne u vlasti. Optužuju ih da ništa nisu preduzeli posle one „opominjuće" velike poplave koja je Zaječarce zadesila 1986. godine, ali je bila manjeg obima nego sada. Zameraju nadležnima da rasipaju budžetski novac na skupe koncerte novokomponovane muzike i glamurozne proslave raznih jubileja i praznika, a ne grade nasipe.

Ali, ima i pohvala upućenih, najpre, požrtvovanim spasiocima: vatrogasnim ekipama Zaječara, Boljevca i Knjaževca i, posebno, specijalizovanim spasilačkim ekipama MUP-a Srbije iz Beograda, Niša, Novog Sada, Kragujevca i Paraćina. Dragocen je i učinak ekipa Vojske Srbije i putara „Puta" i „Štrabaga". Prva pomoć stigla je nevoljnicima od Crvenog krsta Srbije i Crkvene opštine Zaječar. Dragocena je pomoć i lokalne zaječarske televizije. Ova medijska kuća svakodnevno poplavama posvećuje i do deset sati programa, a njeni apeli sugrađanima da pomognu nevoljnicima nailaze na veliki odziv.

Zaječarci će, posebno, ostati zahvalni Predragu Mariću, načelniku Sektora za vanredne situacije MUP-a, koji gotovo svakodnevno na terenu, danonoćno, rukovodi spasilačkim ekipama naše policije. Na lep odjek naišao je i human gest Dragana Markovića Palme, gradonačelnika Jagodine, koji je u subotu posetio Zaječar i u ime svoje opštine uručio novčanu pomoć od 500.000 dinara. U prisustvu medija, Palma je uputio apel i svim drugim opštinama u Srbiji da pomognu Zaječarcima. Ovom apelu pridružio se i zaječarski gradonačelnik Boško Ničić, zahtevajući da i država Srbija konačno počne nešto više da čini za poplavljene nevoljnike.

Pomoć Zaječarcima pružio je i popularni pevač Rambo Amadeus. On je u Zaječaru održao koncert i deo prihoda ustupio za pomoć poplavljenima.

-----------------------------------------------------------

Reke se smiruju

Za izvesnu utehu je procena spasilaca da od nedelje, posle deset dana, stagnira i vodostaj Crnog i Belog Timoka. Sve je manje snega na Staroj planini i Kučaju pa se više ne očekuju novi veći poplavni talasi. Ipak, vodostaj je još oko kritičnog nivoa, a mogle bi da naškode još samo obilnije kiše.

Stojan Todorović

[objavljeno: 01/03/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.